Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

17.12.2018

Ярослав Гадзало: Пропонуємо створити міжвідомчий науково-аналітичний центр «Агрокосмос»

Питома вага наукової складової в агротехнологіях щороку збільшується і зараз досягає 40-50% від загальних витрат. Ключову ролі відіграють досягнення космічної галузі, які зробили можливим застосування точних агротехнологій у виробництві, у тому числі підходів No-Till та Strip-Till. Про це заявив Президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало під час засідання Бюро Президії.

Зокрема, в останні роки в управлінській і природоохоронній практиці та безпосередньо у виробництві все більше використовуються ГІС-технології та дані зондування Землі. «Це насамперед стосується удосконалення агроекологічного моніторингу. Він дозволяє нам відслідковувати стан посівів, умови зволоження, прогнозувати урожай і прояву кризових явищ — посух, ерозійної деградації ґрунтів, розповсюдження процесів

опустелювання, впливу змін клімату на зональні агроекосистеми, лісові та водні ресурси», — наголосив Ярослав Гадзало.

Він додав, що за останні 10-15 років установи академії виконали чимало досліджень з використання даних ДЗЗ. Проте через слабку координацію наукових пошуків в різних відомствах, використання цих розробок залишається недостатнім.

Отже академія підтримує прийняття єдиної галузевої стратегії аналізу та використання супутникових даних в АПК, а також створення міжвідомчого науково-аналітичного центру НААН «Агрокосмос». «Такий центр надавав би більше аналітичних матеріалів, прогнозів і рекомендацій щодо ефективного використання ресурсів і підтримання конкурентоздатності аграрного виробництва. Я думаю, що нам слід добре це обміркувати і надати пропозиції про створення такого центру», — наголосив Президент НААН.

Міжвідомчий науково-аналітичний центр «Агрокосмос» із наземної моніторинговою мережею полів і сівозмін міг би бути створеним на базі Інституту агроекології і

природокористування НААН. Бюро постановило розробити відповідні пропозиції до 1 травня 2019 року. Ідею створення такого центру підтримали також присутні представники космічної галузі — Державного космічного агентства України і Наукового центру аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук НАНУ.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: