Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN

Ярослав Гадзало: За роки незалежності України площа кормових культур скоротилася на 85%


Скорочення загальної площі кормових культур є найактуальнішою проблемою кормовиробництва в Україні. Про це заявив Президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало під час засідання Президії академії.

 «На початку 90-х у всіх категоріях господарств площа під кормовими культурами становила близько 12 млн гектарів, а в 2017 році — 1,8 млн гектарів. Відбулося скорочення майже на 85%. Разом із тим вкрай екстенсивно ведеться й лучне кормовиробництво на орних землях», — наголосив Ярослав Гадзало. 

Загальна площа природних кормових угідь усіх класів в Україні складає 6,4 млн га, з якої отримують лише 10-11% валового збору кормів. Продуктивність 1 га луків залишається вкрай низькою — 1-1,2 т/га. До такого результату призвела ціла низка причин. Серед них і той факт, що останнє обстеження та паспортизація природних кормових угідь в Україні проводили ще у 1957-1961 роках. Досі не регламентовано порядок експлуатації таких угідь, наслідком цього є їхнє нецільове використання. Крім того, посилюються деструктивні процеси рослинності, знижується продуктивність, спостерігається деградація лучних ґрунтів.

 З огляду на це Президія НААН вирішила розробити пропозиції до Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства екології та природокористування щодо повномасштабного обстеження природних кормових угідь з використанням аерокосмічного картографування та моніторингу, а також ініціювати розробку законопроекту «Про природні кормові угіддя». 

Науковцям рекомендовано зосередити прикладні дослідження на розробці ефективних методів селекції та насінництва адаптованих багаторічних трав, поглибити фундаментальні дослідження з оцінки зміни клімату, створити в дослідних господарствах експериментальні ферми з випасанням тварин та провести комплексну оцінку розроблених технологій з визначенням основних показників економічної ефективності.