Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN

НААН подовжить роботу зі створення нових сортів винограду

Україна завдяки останнім розробкам вчених «Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» має високий потенціал для виробництва високоякісних червоних вин. Про це на засіданні Президії Національної аграрної академії України повідомив директор ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» В’ячеслав Власов. 

 «Розробки вчених Інституту останніх років у напрямі селекції технічних сортів винограду дали змогу поповнити сортимент України білими сортами – Загрей, Ароматний, Іскорка, Ярило, Селена, що використовуються для приготування столових білих вин високої якості. Серед червоних сортів винограду нового покоління перспективними є Одеський жемчуг, Чарівний (раннього строку достигання) та Отрада (пізнього строку достигання). Встановлено, що виноград названих сортів має високу здатність до накопичення та віддачі фенольних та барвних речовин і, таким чином, є потенціал для виробництва високоякісних червоних вин. 
Ще один з напрямків досліджень, започаткованих ученими, має на меті вивчення ролі поліфенолів винограду у вирішенні проблем пострадіаційних ускладнень, що дуже важливо для країн, території яких постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АС.», – зазначає академік.  

Задля подальшого розвитку досліджень у виноробній галузі Президія НААН постановила продовжити до 1 грудня 2020 р. селекційну роботу зі створення нових сортів винограду з підвищеним вмістом поліфенольних сполук для споживання з лікувально-профілактичною метою.  

Окрім того, було прийнято рішення провести до 30 грудня 2019 року пошукові дослідження щодо потенціалу малих виновиробників для розвитку енотуризму (ознайомлення із технологіями, проживання в екологічно чистих регіонах та споживання екологічно чистого винограду і вина) як чинника покращення стану ампело- та енотерапії в Україні.

У НААН зазначають, що, згідно з даними Державної служби статистики, площа виноградних насаджень станом на початок 2018 р. становить 42,5 тис. га, зокрема 40,3 тис. га у плодоносному віці. Основними виноградарськими та виноробними регіонами України є: Одеська, Миколаївська, Херсонська, Закарпатська області та АР Крим, які займають 95 % від загальних площ виноградних насаджень країни. Валовий збір у 2017 р. був на рівні 377,8 тис. тонн столового і технічного винограду, з якого на виноматеріали перероблено 253 тис. тонн винограду (без врахування АР Крим). 

ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» є провідною науковою установою в системі НААН, що протягом семи років проводить дослідження за напрямами ампело- та енотерапії в Україні.
unnamed (1).jpg
директор ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» В’ячеслав Власов
25.09.2018 11:58:00
Ярослав Гадзало: НААН виробила на 2 тисячі тонн насіння більше, ніж то...
24.09.2018 11:27:00
Науково-практичний семінар «Африканська чума свиней – транскордонне за...
24.09.2018 11:01:00
Відродити тваринництво можна тільки за допомогою аграрної науки, — Яро...
24.09.2018 10:53:00
Міжнародна науково-практична конференція "Проблеми біологічної бе...
24.09.2018 09:47:00
Лише хліба та олії українці споживають більше раціональних норм – Інст...
21.09.2018 11:38:00
Ярослав Гадзало взяв участь у відкритті сучасного баскетбольного майда...
19.09.2018 14:46:00
Михайло Гладій привітав учасників Міжнародної науково-практичної конфе...
18.09.2018 16:02:00
Міжнародна наукова конференція «Фактори експериментальної еволюції орг...
18.09.2018 11:19:00
Всеукраїнський тиждень харчових технологій 2018...
17.09.2018 11:08:00
Частка витрат домогосподарств на харчування досягла історичного мініму...