До 110-ї річниці заснування ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є.Таїрова»
10 вересня 2015 року, з нагоди 110-ї річниці заснування ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», відбудеться низка заходів: урочисте засідання, виставка вина та винограду, Міжнародні Таїровські читання. Кому ж, в першу чергу, завдячує Одещина своїми досягненнями на виноробній ниві? Звичайно, Василю Єгоровичу Таїрову, який і створив у далекому 1905 році перший вітчизняний науково-дослідний центр з виноградарства та виноробства.
Таїров В.Є. (Таїрянц Василь Єгорович чи Геворгович) народився 2 листопада 1859 року в багатодітній родині, що жила у нестатках. Проте, він отримав гарну освіту: спочатку була класична прогімназія, потім тифліське реальне училище, а вже згодом - Імператорське московське технічне училище і Петровська землеробська і лісова академія. Зацікавившись виноградарством і виноробством, у 1885 році Таїров відправився переймати досвід у передові виноробні країни того часу – Францію, Німеччину, Австрію, Італію, Швейцарію. Повернувшись із-за кордону, Василь Єгорович одразу заходився впроваджувати набуті знання у практику.
Побачивши у Європі прищеплені виноградники та вивчивши особливості їх вирощування, Таїров розпочав роботу по введенню прищепленої культури винограду і в Російській імперії. Пізніше він застосував метод щеплення в уражених філоксерою виноградниках, досягнувши небувалого успіху в боротьбі з цим шкідником.
Протягом 1885-1991 років роботи і спостереження вченого публікувалися в іноземних та вітчизняних спеціалізованих виданнях.
У 1891 році Василь Таїров видає «Бібліографічний покажчик книг, брошур і журнальних статей з виноградарства і виноробства», а в 1892 році - свій власний журнал «Вісник виноробства».
У травні 1895 року вчений переїжджає до Одеси. З 1902 року Таїров розпочинає втілювати у життя ідею створення першої виноробної станції. Це йому вдається, і вже 5 лютого 1905 року відбувається її офіційне відкриття.
Основні будівлі станції і дослідні виноградники були побудовані за проектом С.В. Попова. У1914 році на базі станції створили Вищі курси виноградарства і виноробства, які згодом перетворилися на Інститут.
У буремні революційні роки і роки громадянської війни, працівникам станції вдалося зберегти її від руйнування і розорення.
На початку 1926 року проти Василя Таїрова висунули несправедливі звинувачення і він змушений був залишити свою науково-виробничу станцію. У 1931 році припиняє своє існування і «Вісник виноробства» (перейменований до того у «Вісник виноградарства, виноробства і виноторгівлі СРСР»). Для Василя Єгоровича настають важкі часи: доноси, життя на мізерну пенсію, статті «у стіл».
Згадали про відомого вченого у 1935 році напередодні 30-річного ювілею станції та 50-річчя наукової діяльності самого В.Є Таїрова. Цього ж року, внаслідок посухи й суворої зими, загинули майже повністю гібриди прямих виробників, на відміну від щеплених «таїровських» сортів винограду, - вони хоч і постраждали, але зберіглися. Інституту повернули ім’я його засновника, зняли всі звинувачення з вченого, зарахували його консультантом та надали персональну пенсію. Таїрову без захисту присвоїли вчений ступінь доктора сільськогосподарських наук та надали звання професора. Однак, нанесена образа виявилася занадто важкою. Лише одного разу опальний в минулому вчений відвідав рідний інститут.
Помер В.Є. Таїров 23 квітня 1938 року.
Сьогодні ми пам’ятаємо організатора і популяризатора науки про виноград В.Є.Таїрова, як автора більш ніж 500 наукових праць, дійсного члена 18 вітчизняних та зарубіжних наукових товариств, довічного віце-президента Міжнародної організації виноградарів і виноробів, двічі володаря «Гран-прі» - вищої нагороди за заслуги в галузі виноградарства і виноробства, непримиреного борця проти підробки вин та харчових продуктів.
Науковці ж створеної ним дослідно-виробничої станції (нині ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова»), отримали вагомі результати в різних галузях виноградарства і виноробства. Селекціонерами інституту виведено близько 130 сортів винограду, продукція торгової марки «Таїровські вина» має стабільно високу якість, а 20 нових найменувань вин, розроблених за останнє десятиліття, отримали на Міжнародних виставках і конкурсах багаточисельні золоті та срібні медалі.
Пошук:
Ярі зернові та зернобобові культури вже посіяно на площі 2,2 млн га
Необхідно створити умови для об’єднання фермерів у єдині кооперативи
Новини України 866 — 867 з 867
Початок | Поперед. | 170 171 172 173 174 | Наст. | Кінець