
Що буде з цінами на м'ясо восени: прогноз експертки НААН
Науковиця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець розповіла, що для ринку м'яса характерна тенденція коливання цін. Відчутне зростання цін на основні види м'яса – яловичину, свинину та м'ясо птиці – спостерігається, зазвичай, на новорічні та великодні свята, а також на межі літнього й осіннього сезонів.
Восени ж визначальним чинником, який впливатиме на ціну основних видів м'яса, слугуватиме ціна на зернові та їх фактичний урожай, адже у структурі собівартості м'яса близько 70% складають саме корми.
"Окрім цього, нинішні реалії включають аномальну спеку та систематичні тривалі відключення електроенергії, які також впливають на підвищення собівартості продукції", – зазначає Наталія Копитець.
На початок серпня 2024 року, за даними Державної служби статистики України:
- середні споживчі ціни на яловичину зросли проти цін на початок серпня 2023 року на 20% і становили 270 гривень за кілограм,
- куряче філе за цей період здорожчало на 3,3% і коштувало 158 гривень за кілограм,
- водночас середні споживчі ціни на курячу тушку зменшилися на 4% – до 86 гривень за кілограм,
- за цей же період середні споживчі ціни на свинину зменшилися на 10,2% і становили 177 гривень,
- сало здешевшало на 0,8% і коштувало 160 гривень за кілограм.
За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у вересні 2024 року можливе підвищення середніх споживчих цін на основні види м'яса – яловичина, свинина та курятина – до 3%.
Нагадаємо, у виставково-інноваційному центрі НААН показали новітні досягнення в селекції та гібридизації рослин.
Читайте також: Європейський Союз в пошуках майбутнього сільського господарства – Юрій Лупенко
Читайте також: Європейський Союз в пошуках майбутнього сільського господарства – Юрій Лупенко