На ринку молоко-сировини відбулась підміна понять
За підсумками першого півріччя 2020 року, повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на avm-ua.org, частка молока ґатунку екстра у загальній структурі зросла з 19,2% до 27,3% (462,2 тис. т); вищого ґатунку, навпаки, скоротилася – з 28,1 до 25,3% (429,2 тис. т); першого ґатунку на переробку надходить найбільше – 42,5% проти 26,7% в минулому році (719,9 тис. т). Такий різкий стрибок експерти ринку пояснюють, зокрема, тим, що через нові вимоги до гігієни молока-сировини низка переробників просто почала вказувати молоко другого сорту від населення як молоко першого сорту. Як наслідок, частка молока, яке надійшло від населення першим ґатунком, у першому півріччі цього року зросла у вісім разів – з 10,4% до 81,2%!
А другого сорту, навпаки, різко скоротилася – з 84,6% до 17,2%. Тобто відбулась підміна понять. Серед причин – брак сировини, через який переробники не можуть повністю відмовитися від селянського молока.
У сільськогосподарських підприємствах все прогнозовано стабільно. Надходження молока екстра ґатунку зросло з 25,6% до 35,1% (462,1 тис. т.) вищого – скоротилося з 37,5% до 32,6% (428,8 тис. т), а першого скоротилося з 32,2% до 31,4% (414 тис. т).
За підсумками першого півріччя 2020 року, загалом на молокопереробні підприємства України надійшло 1,8 млн т молока базової жирності, що на 7,1% менше, ніж за відповідний період минулого року. Це 39% від усього виробленого молока.
Відсоток молока, що потрапляє на переробку, з кожним роком скорочується. Основною причиною того є значне падіння виробництва в господарствах населення, яке промисловий сектор наразі невзмозі перекрити. При цьому саме промислові ферми забезпечують левову частку сировини для молокопереробних підприємств. Так, із загального обсягу закупленого переробниками молока 1,3 млн т молока надійшло від сільськогосподарських підприємств (-0,8%, до першого півріччя 2019 року), надходження від господарств населення становило 376,5 тис. т (-15,6%).