
На Закарпатті з'явився перший біодинамічний виноградник
Розташований такий біодинамічний виноградник у селі Ботар, що на Виноградівщині.
Детальніше – за посиланням: https://www.facebook.com/tourism.uz.ua/videos/2041283406000941/
Що таке біодинаміка?
Біодинаміка - універсальний сільськогосподарський метод, який застосовують не тільки для виноробства, але і для решти сільського виробництва. Він полягає в гармонізації процесів з біоритмами природи, максимально використовуючи енергію води, світла, землі та повітря. Заборонене використання синтетичних добрив і ГМО. З дозволених (і обов'язкових) - гній, витриманий в коров'ячому розі. Максимум ручної роботи та ніяких машин: навіть сьогодні виноградники орють на конях. Адепти біодинаміки узгоджують більшість процесів - посадку, удобрення, збір - з фазами місяця, до ґрунту ставляться як до живої істоти та навіть добрива готують з урахуванням біоритмів.
Факти про біодинамічне вино
-
Догляд за вином по фазам місяця та іншим показникам природних ритмів.
-
Самостійна підготовка виноробами органічних добрив також з врахуванням біоритмів.
-
Гарантія біохімічної чистоти виноградника.
-
Максимум ручних операцій.
-
У процесі створення вина механічний вплив на нього зводиться до мінімуму. Виноробня будується таким чином, щоб винопереміщувалось по виноробні під впливом сили тяжіння.
-
Ви ніколи не зробите хороше біодинамічне вино на невдало розташованому винограднику.
-
Обов'язкові добрива: №500 — перегній, витриманий у коров'ячому розі, для мікробіології землі, і №501 — кварц, витриманий у коров'ячому розі, для посилення фотосинтезу.
-
В ідеалі — сертифікація Demeter або Biodivin.