Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
25.02.2019

В Україні дешевшають овочі «борщового набору»

Впродовж поточного тижня, на вітчизняному ринку було зафіксовано зниження вартості всіх складових овочевого «борщового набору».

Як повідомляють аналітики центру «Інфо-Шувар», найбільш суттєве зниження ціни зафіксоване на столовий буряк.

Від початку тижня вартість столового буряка на вітчизняному ринку знизилася на 20% до позначки 3-9 грн/кг (0,09-0,29 EUR/кг). На думку фахівців, відбулося це за рахунок збільшення пропозиції дешевого дрібного буряка, в т.ч. від населення.


Аналогічна ситуація спостерігається і з морквою, яка від початку тижня, за рахунок збільшення пропозиції дешевої продукції із низькою якістю, стала дешевшою майже на 6% та пропонується, станом на 20 лютого 2019 року, в межах ціни 6-10 грн/кг (0,19-0,32 EUR/кг). Порівняно з минулим роком, морква в Україні лишається дорожчою майже на 7%.

Окрім цього, на ринку України вже протягом тривалого періоду присутня імпортна продукція із Білорусі та Польщі, яка пропонується в межах стабільної ціни 9-10 грн/кг (0,29-0,32 EUR/кг).

На 5% знизились ціни, також, і на картоплю та білокачанну капусту. Станом на 20 лютого вартість білокачанної капусти зафіксована на рівні 7-12 грн/кг (0,23-0,39 EUR/кг), тобто, майже в 2,5 рази дорожче, порівняно із другою половиною лютого минулого року.


Ціни на картоплю зафіксовані в межах діапазону 6-6,5 грн/кг (0,19-0,21 EUR/кг). Картопля в Україні сьогодні все ще залишається більш, ніж на 60% дорожчою, порівняно із минулим роком.

Майже на 4%, до позначки 12-14 грн/кг (0,39-0,45 EUR/кг), знизились ціни на імпортну ріпчасту цибулю.

Вартість вітчизняної цибулі від початку тижня теж дещо знизились та становить сьогодні 17-17,5 грн/кг (0,55-0,57 EUR/кг). Порівняно з минулим роком, вітчизняна ріпчаста цибуля стала більш, ніж у 4 рази дорожчою.

За матеріалами shuvar.com


Повернення до списку