Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Українські агровиробники збільшують експорт курятини в країни ЄС 18.02.2019

Українські агровиробники збільшують експорт курятини в країни ЄС

Характерною тенденцією 2018 року стало посилення позицій м’ясопродукції українського виробництва на міжнародному ринку за рахунок курятини. Про це повідомляє ННЦ Інститут аграрної економіки НААН.

В минулому році був досягнутий абсолютний рекорд за обсягами експорту цього виду м’ясної продукції – 329 тис. т м’яса птиці.

Завдяки триваючій широкій географічній диверсифікації та закріпленні на нових ринках збуту після втрати російського зберігалася позитивна тенденція збільшення обсягів експорту м’яса та субпродуктів. Торік обсяги експорту продукції м’ясної групи збільшилися проти показників 2017 року на 21,6% і становили 646 млн дол. США.

Найбільшими споживачами вітчизняної м’ясопродукції стали в 2018 році країни ЄС, Близького Сходу та СНД. При цьому позначилася тенденція збільшення обсягів експорту цього виду агропродовольства до країн ЄС. Їх частка у вартісному вимірі склала 35%.

Лідируючу позицію у рейтингу імпортерів вітчизняного м’яса другий рік поспіль утримують Нідерланди (17,9%). Значними є також частки Словаччини (9,3%), Саудівської Аравії (9,0%), Білорусі (8,4%), Іраку (7,0%), Азербайджану (6,1%) та Німеччини (5,0%).

Загалом ці країни акумулювали майже 63% закордонних поставок м’ясної продукції.


Повернення до списку