ВИНОГРАДНІ ТЕПЛИЦІ. ДОСВІД З ХЕРСОНЩИНИ
Врожай ранніх та надранніх сортів винограду у теплицях дозріватиме за місяць до масових продажів десертного винограду, вирощенного у відкритому ґрунті, пише журнал «Садівництво по-українськи».
Досвідом з журналом поділився фермер з Херсонщини Тажидін Мустафаєв. Його господарство одним із перших запровадило на півдні України технологію вирощування винограду у теплиці. Нині площа винограду закритого ґрунту у господарстві сягає 1,5 га. Технологію виробництва винограду запозичив у господарств Італії та Іспанії.
«Урожайність та якість ягід у теплицях удвічі вища, ніж у відкритому ґрунті, адже під час дозрівання винограду не шкодять надмірні опади і загнивання, яке стається унаслідок перезволоження надземної частини рослин. Грона можна збирати за будь-якої погоди, навіть якщо йде дощ», — розповідає виробник.
Нині його господарство вирощує 10 сортів раннього і надраннього столового винограду: Бажена, Велес, Дубовський, Лівія, Преображення, Лучистий, Пам’яті учителя, Академік, Байконур, Еверест. Сезон плодоношення триває півтора місяця. Першим достигає Велес, у сезоні-2018 його почали збирати 7 липня. Збори завершуються 20 серпня.