11.06.2018
На Вінниччині налагодили випуск мила з віслючого молока
У Вінницькій області, у навчально-методичному центрі, який створено на базі Заболотненського вищого професійного училища № 31 ім. Д. К. Заболотного, налагоджено виробництво мила з віслючого молока.Молоко отримують на на єдиній в Україні віслючій фермі, яка теж діє на базі училища, пише журнал The Ukrainian Farmer.
За словами директора училища Василя Романцова, щоб виготовити 100-грамовий шматочок мила, треба випарувати 9-10 л молока. За кордоном вартість такого шматочка може доходити до кількох сотень євро.
Віслюче молоко завдяки високій бактерицидності має лікувальний ефект. Тому мило призначено не для вмивання, а лікування: намиливши ним обличчя, можна позбутися плям чи веснянок, зволожити та пом’якшити шкіру.
Сьогодні мило з віслючого молока, вироблене на Вінниччині, продається за кордоном та ще й під грецьким брендом. Василь Романцов має надію, що коли на фермі буде повноцінне молочне стадо віслюків й роботу налагодять на повну потужність, не доведеться маскуватися під чужими логотипами.
«Для повноцінного виробництва сиру та мила з віслючого молока ми вже маємо все необхідне: технологію, досвід, обладнання, холодильники, лабораторію», – зазначив він