Експерти із Франції хочуть ділитися досвідом з аграріями України
Французькі експерти готові ділитися досвідом з українськими аграріями. Про це повідомив Радник Посольства Франції в Україні з аграрних питань пан Ніколя Перрен під час зустрічі із заступником міністра аграрної політики та продовольства України Оленою Ковальовою.
Він зазначив, що підтримка малих те середніх фермерських господарств є запорукою успішного розвитку сільського господарства України, а французькі експерти готові ділитися своїм досвідом у здійсненні відповідних реформ, у тому числі щодо змін до законодавства у наближенні до європейських норм.
У свою чергу Олена Ковальова наголосила на необхідності продовження якісної співпраці з французькими колегами. «Ми надаємо важливого значення започаткуванню співпраці в рамках підписаного в квітні 2016 року Меморандуму між Мінагрополітики та Державною установою з питань сільськогосподарської та морської продукції Французької Республіки «ФрансАгріМер», що передбачає обмін досвідом з питань здійснення економічного моніторингу та аналізу сільськогосподарських ринків», - сказала заступник Міністра.
Сторони також обговорили інші пріоритетні напрямки двосторонньої співпраці у сільськогосподарській галузі, серед яких співробітництво у сфері аналізу сільськогосподарських ринків, насінництва та охорони прав на сорти рослин, експертної підтримки розвитку малих фермерських господарств, локальних брендів сільськогосподарської продукції та виробництва нішових продуктів в Україні.
Відносини між Україною та Францією традиційно займають одну з ключових позицій в контексті двостороннього співробітництва у сфері сільського господарства.
Так, за підтримки Посольства Франції в Україні започатковано проект «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області». На основі французького досвіду валоризації традиційних продуктів харчування та європейської системи географічних зазначень, проектом передбачено розпочати з 2016 року роботу щодо підвищення інформованості та оцінки потенціалу додання вартості традиційним харчовим продуктам в масштабах Львівської області, яка має яскраво виражену національну ідентичність та характеризується високою динамікою розвитку продовольчого сектору.
Щоб підтримати Україну у впровадженні європейської системи географічних зазначень, цей проект направлений на запропонування супровідної методики по розвитку та валоризації традиційних харчових продуктів, адаптованої до українського контексту та з можливим впровадженням в інших областях України. Його реалізація включатиме 3 етапи: детальне вивчення потенційних харчових продуктів, семінари для учасників; вибір продуктів та рецептів; інформування та поширення досвіду на інші регіони України. Термін реалізації: серпень – грудень 2016 року.
На завершенні зустрічі сторони домовилися провести чергове засідання українсько-французької Робочої групи з питань сільського господарства в грудні 2016 року.