Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Фахівці НААН наголосили на вині росії у руйнації ґрунтів та загрозі продовольчій безпеці світу 14.06.2022

Фахівці НААН наголосили на вині росії у руйнації ґрунтів та загрозі продовольчій безпеці світу

Представники ННЦ "Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського" Національної академії аграрних наук України виступили на десятій Пленарній Асамблеї Глобального ґрунтового партнерства. Захід відбувся на базі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Українські науковці вкотре привернули увагу міжнародної спільноти до наслідків нападу росії на Україну, зокрема щодо руйнації ґрунтів та загрозі продовольчої безпеки світу.

Під час першого пленарного засідання Асамблеї із промовою від України виступив директор Національного наукового центру "Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського" Святослав Балюк. Він також є координатором співробітництва України з Глобальним ґрунтовим партнерством.

У своєму зверненні Святослав Балюк розповів міжнародній спільноті про наслідки збройної агресії російської федерації в Україні щодо руйнації ґрунтового покриву країни, його деградації, особливо чорноземів, про збитки та аспекти продовольчої безпеки. Особливу увагу приділено прогнозуванню подальшої трансформації стану ґрунтів, а також важливості запровадження широкої програми польових досліджень ґрунтів та необхідності цільової підтримки України для їх проведення. Він вніс пропозиції про включення в проєкт рішення Асамблеї пунктів щодо засудження воєнної агресії російської федерації проти України та пріоритетності досліджень впливу воєнних дій на ґрунтовий покрив країни.

Також від Інститут ґрунтознавства та агрохімії виступив завідувач лабораторії інструментальних методів досліджень ґрунтів, стандартизації та метрології Максим Солоха, який розповів учасникам заходу про негативний вплив бойових дій на стан чорноземних ґрунтів України, та акцентував увагу на провокуванні прихованого голоду в Європі та світі внаслідок збройної агресії російської федерації.

У ході роботи Асамблеї презентували Глобальну карту розповсюдження чорноземних ґрунтів GBSmap (Global Black Soil Distribution Map). Вагомий внесок у створення GBSmap зробила робоча група з ННЦ "Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського", яка на волонтерських засадах розробила відповідну національну карту чорноземних ґрунтів України.

image2

Українські партнери запропонували включити до Рамкової програми напрями наукових досліджень щодо впливу бойових дій на стан здоров’я ґрунтів, удосконалення методів контролю та методів охорони й відновлення ґрунтів, розробку методики розрахунку втрат, пошкоджень від деградації ґрунтів внаслідок воєнних дій.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: