Відбулось засідання Бюро Президії НААН
18 травня 2016 року в Національній академії аграрних наук України проведено засідання Бюро Президії НААН, де було розглянуто питання на тему: «Проблеми ціноутворення на агропродовольчу продукцію з урахуванням купівельної спроможності населення та інфляції» (доповідач: завідувач відділення ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН О.М. Шпичак).
На засіданні були присутні члени Президії НААН, члени Відділення аграрної економіки і продовольства НААН, представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, громадських організацій, ННЦ «Інститут аграрної економіки», Національного університету біоресурсів і природокористування України, Державної установи “Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України, Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана, Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН, Інституту продовольчих ресурсів.
За результатами обговорення Президія НААН визнала роботу ННЦ «Інституту аграрної економіки» в частині наукового забезпечення проблем ціноутворення на продукцію АПК з урахуванням купівельної спроможності населення та інфляції задовільною.
З метою забезпечення дієвої системи ціноутворення в Україні та послаблення руйнівної сили інфляційно-девальваційних процесів в сільському господарстві в умовах низької купівельної спроможності населення на сучасному етапі необхідно здійснювати комплекс заходів, зокрема:
– забезпечення виконання біржами України, яких понад 500, їх фундаментальної функції – індикатора ринкової ціни продукції шляхом здійснення ф’ючерсної торгівлі (а не лише спотової та форвардної) з метою зменшення цінових ризиків сільськогосподарських товаровиробників через механізм хеджування;
– визначення еквівалентних цін для забезпечення відтворення виробництва сільськогосподарської продукції відповідними темпами.
– застосування системи механізмів державного регулювання з урахуванням земельних відносин щодо захисту інтересів виробників і споживачів, що діють в розвинених країнах світу та опрацьовані в Інституті аграрної економіки відповідно до умов України, які повинні передбачати стратегічний розвиток галузей та бути гарантованими у їх здійсненні, що усуне недовіру товаровиробників;
– вибірковим методом на основі базових підприємств систематично проводити оперативний моніторинг собівартості виробництва, як одного з факторів забезпечення конкурентоспроможності продукції в ринкових умовах, на підприємствах різних форм господарювання (в тому числі і в особистих підсобних господарствах) для отримання об’єктивної і оперативної інформації щодо діяльності суб’єктів ринку;
– систематично досліджувати структуру роздрібної ціни за видами продовольства та визначати частку кожного з учасників продовольчого ланцюга, створювати узгоджувальні комісії по цінах, витратах та доходах з представників виробництва сировини, її переробки і роздрібної торгівлі та незалежних експертів;
– з метою збільшення купівельної спроможності населення, зменшення безробіття та збільшення ємності внутрішнього ринку сільськогосподарської продукції та продовольства України нарощувати додану вартість в продовольчих ланцюгах як джерела самозабезпечення АПК інвестиційними ресурсами.
– здійснювати аналіз і прогноз поточної кон'юнктури внутрішнього ринку основних видів сільськогосподарської продукції для своєчасного інформаційного забезпечення щодо стану ринкової ситуації безпосередніх товаровиробників та державних управлінських структур.
– систематично відстежувати рівень економічної доступності продовольства в умовах значного перевищення темпів зростання життєво необхідних витрат (вартість лікарських засобів, комунальних послуг тощо) над темпами збільшення розміру заробітної плати з метою передбачення та попередження соціальних збурень населення, які можливі за суттєвого розриву між доходами та витратами сімейного бюджету;
– здійснювати відповідну адресну допомогу малозабезпеченим верствам населення, що зменшить навантаження на бюджет;
– для усунення ажіотажного попиту населення необхідно створювати мінімум 5-ти денні резерви для безперебійного постачання видів продовольства у роздрібну мережу при незмінному рівні цін;
– в контексті розглянутої проблеми слід також звернути увагу на те, що на сьогодні згідно з Постановою КМУ № 266 від 29 квітня 2015 р. „Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти” серед переліку спеціальностей чітко не виділено такі фундаментальні напрями дослідження як проблеми ціноутворення, ринків та їх інфраструктури, які, як бачимо, є і залишатимуться надзвичайно актуальними. Без підготовки відповідних кадрів вирішити ці проблеми буде не можливо.
Пошук:
22.02.2024
НААН пропонує аграріям насіння сортів та гібридів ярих культур для посівної 2024 року
26.01.2024
На Сумщині створили Асоціацію селекціонерів бурої худоби України
22.01.2024
Жінок із Львівщини безкоштовно навчатимуть садівництву та овочівництву в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН
10.01.2024
Науковці НААН розробили препарат від нашестя мишей у бліндажах військових
28.12.2023
Інститут картоплярства НААН та Держпродспоживслужба підписали меморандум про співробітництво
Новини України 1 — 5 з 833
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 5 | Наст. | Кінець