
«Золоте» руно «Асканійського»
За часи реформування аграрного сектору галузь вівчарства не була визнана пріоритетною, тож основну продукцію – вовну різних типів - купували практично за безцінь, і господарства були змушені позбутися тварин. Сьогодні, у колись традиційній для розведення овець Херсонщині, їх лише 55,4 тис. голів.
Кращим господарством асканійської тонкорунної породи овець є племзавод ДП ДГ «Асканійське» Каховського району Херсонської області. Господарство утримує і розводить овець з серпня 2002 року, коли з Державної дослідно-експериментальної агрофірми«Асканія-Нова» в «Асканійське» передали 1814 овець із 2074 наявних, у т. ч. всіх баранів-плідників. Завдяки невтомному піклуванню і наполегливості директора господарства Віри Найдьонової, головного зоотехніка Олександра Дубинського і зоотехніка-селекціонера Алли Носкової колектив господарства у співробітництві з науковцями ІТСР «Асканія-Нова» у стислі строки досяг вражаючих успіхів.
Колектив чабанів під керівництвом Олександра Попова завдяки поліпшеній годівлі тварин досить швидко виростив 834 переярки з середньою живою масою 56,6-68,0 кілограмів. Це дозволило оновити маточну отару, що вплинуло на збільшення живої маси ягнят при народженні, у баранців - з 3,60 до 4,20 кг, ярок - з 3,51 до 4,01 кілограмів. Таку ж тенденцію спостерігали і при відлученні: показники у баранчиків зросли з 28,71 до 30,31 кг, у ярок - з 27,72 до 28,94 кілограмів.
Професійний підхід до справи дав і підвищення продуктивності: так, жива маса дорослих баранів виросла з 94,6 до 103,7 кг, баранів-річняків - з 53,5 до 67 кг, маток - з 62 до 67,7 кг, ярок - з 45,9 до 52 кг, середній настриг немитої вовни на голову зріс з 5,8 до 7,7 кг, або на 32,7%.
У 2005 році Мінагрополітики провело атестацію суб’єктів племінної справи, і стадо овець ДП ДГ «Асканійське» отримало статус племінного заводу. Відтоді продаж племінних тварин дозволяє поширювати овець таврійського типу не тільки на Півдні, Сході, а навіть у Центральній Україні.
Сьогодні тваринами з «Асканійського» повністю укомплектоване стадо ФГ «Рисовод» Каланчацького району Херсонщини. Господарство має 1500 овець, яких майже вісім місяців на рік випасають біля рисових чеків. Торік у «Рисоводі» середній настриг на голову склав 7,5 кг немитої вовни!
У 2010-му відома «Агрофірма«Маяк» Котелевського району Полтавської області купила в «Асканійському» 10 баранів, 35 переярок і 60 ярок. На основі цих тварин спеціалісти агрофірми і науковці Інституту тваринництва НААН створили племінний репродуктор, вівцімають високі показники живої маси, настриги немитої вовни перевищують 7 кілограмів. На середину 2014 року встаді вже налічувалось 23 барани-плідники та 193 матки і ярки старше одного року, а на перспективу заплановано збільшити поголів’я до 400 голів. До слова, колись у цих краях розводили овець породи прекос, але таврійські генотипи з ДП ДГ «Асканійське» мають беззаперечну перевагу над ними як за живою масою, так і за настригами вовни.
На жаль, недалекоглядна аграрна політика і відсутність державної підтримки галузі в останні 5 років, а також непередбачувані жахливі події в Криму і на Донбасі призвели до зменшення кількості племінних продажів тварин не лише нашим господарством. Скажімо, цифри по «Асканійському» невтішні: господарство за 2011-2015 роки реалізувало всього 1101 племінну тварину, в т. ч. 138 баранів-річняків, хоча потенціал наш – набагато вищий.
Незважаючи на всі несприятливі чинники і обставини, що впливають на галузь, науковці Асканійської державної сільськогосподарської дослідної станції у повному обсязі проводять селекційну роботу зі збереження і удосконалення овець таврійського типу вісьмох австралізованих ліній. Наша робота також базується на тривалому співробітництві з науковцями лабораторії селекції овець і вовнознавства Інституту тваринництва степових районів «Асканія-Нова». Так, плануємо в перспективі отримувати від баранів-плідників 6,5-8,0 кг чистої вовни, від вівцематок - 3,2-3,6 кг, ремонтних баранів – 4,0-4,5 кг, ярок – 3,0-3,2 кг,а вихід чистої вовни загалом збільшити до 52-55%.
Потенціал вівці
Тварини асканійської тонкорунної породи ДП ДГ «Асканійське» якнайкраще пристосовані до посушливих умов Півдня України. При хорошому рівні годівлі плодючість становить 125-140 ягнят на 100 вівцематок. Матки з живою масою 60 кг народжують ягнят живою масою 4-4,5 кг, які у підсисний період в середньому на добу набирають 230-300 г приросту, у віці 3-4-х місяців здатні важити 25-30 кілограмів. Таких ягнят уже можна забивати на м’ясо. Втім, доцільніше це робити у кінці пасовищного періоду. У нашому господарстві в середині жовтня вік баранців становив 7-8 місяців, жива маса варіювала від 39 до 41,3 кілограмів. Отже, ми водночас отримали тушки масою 16-17,5 кг і якісну овчину середнього розміру.
ДП ДГ «Асканійське» має можливість продавати і племінний, і зверхремонтний молодняк для вирощування на м’яса в господарствахрізних форм власності. Утримуючи овець, аграрії зможутьвикористовувати місцеві пасовища, ярки, балки, лісосмуги й отримувати якісну продукцію – вовну, м’ясо, молоко, овчини, шкіри.
Вовну, як відомо, легко зберігати і переробляти у домашніх умовах, її волокна мають високі теплозахисні якості та велику вологоємність, що обумовлює гігієнічні властивості тканин. Вироби з овечої вовни знімають статичну електрику, полегшують болі при ревматизмі й радикулітах, заспокоюють нервову систему та попереджають алергію. Кожухи, шуби, жилети, светри рятують людей від застуди та легеневих захворювань.
З давніх часів люди цінували овече м’ясо за високі захисні властивості. Вівці - єдині у світі тварини, у яких ніколи не спостерігали таких захворювань, як туберкульоз і рак. Німецькі вчені знайшли в клітинах м’яса ягнят речовини, що запобігають виникненню пухлин, а тому рекомендують своєму населенню збільшити вживання баранини.
За питомою часткою м’якоті баранина переважає всі інші види м’яса.Поживні якості її, особливо молодої, забезпечуються, поряд з іншими факторами, оптимальним співвідношенням білка та жиру (по 17%) і більш високим вмістом вітамінів груп В. Холестерину у баранячому жиру у 2,5 рази менше, ніж у яловичому і майже у 4 рази менше, ніж у свинині. Особливо цінна ягнятина і молода баранина, які характеризуються ніжною консистенцією, кращим співвідношенням білка та жиру і не мають специфічного запаху.
Овече молоко має дієтичні властивості й засвоюється у організмі людини на 99,1% (коров’яче - на 91,8%). Його калорійність в 1,5 рази вища, вміст сухих речовин у 1,3 рази більше, ніж у коров’ячому. Порівняно з молоком інших тварин, овече містить більше сироваткової кислоти, що разом із магнієм підтримує регенерацію клітин, сприятливо діє на хвору печінку, виводить «шлаки» із судин, підвищуючи їхню міцність і попереджаючи інфаркт. Ось чомуовече молоко і його продукти є народними ліками від старіння.
Вівці - тварини витривалі, мають міцні кінцівки і ратиці та здатні робити великі переходи. Маючи вузьку і загострену морду, тонкі рухливі губи, тварини можуть з’їдати низькорослу та зріджену рослинність. Вони здатні підбирати не тільки колоски, а й окреме зерно, яке залишилось після збирання врожаю зернових культур. Особливістю овець є невибагливість до кормів: так, з 667 видів рослин вівці з’їдають 520 (78%), велика рогата худоба - 460 (69%), коні - 416 (62%). Із 600 різновидів бур’янів коні з’їдають 82, ВРХ - 56, а вівці - 570.
Оскільки у овець надто розвинений інстинкт стадності, їх потрібно утримувати групами, спокійно поводитися з ними. Вони невибагливі до утримання, приміщення (кошари) для них можуть бути простими, але з хорошою вентиляцією, бо підвищена вологість і протяги впливають на здоров’я тварин.
Професійні секрети
Як правило, наприкінці червня ми відлучаємо ягнят від маток. Для ремонту стада відбираємо 160 баранців, 300 голів - для продажу на м’ясо, їх впродовж 4 місяців відгодовуємо на пасовищних кормах, а потім продаємо на м’ясопереробні підприємства (утримувати їх на дорогих зимових кормах економічно недоцільно).
Впродовж року великий обсяг роботи з профілактики основних захворювань овець виконують ветлікарі, адже без їхнього супроводу високої продуктивності та показників відтворення у стаді досягти неможливо.
Зокрема, на фермі забороняється утримувати бродячих собак, але є сторожові, яких раз на квартал обробляють проти гельмінтів. Забороняється згодовувати собакам голови овець (ягнят). Обов’язковою є вакцинація собак проти сказу.
Незаразні хвороби овець у більшості випадків виникають через порушення технології годівлі, утримання та догляду за вівцями відповідно до їх віку, статі, породи. Це хвороби органів дихання і травлення. Тому потрібно усувати першопричини: протяги, вологість, загазованість приміщень. Дуже важливими при профілактиці таких захворювань є повноцінна годівля і наявність у раціоні преміксів з вітамінами та мінеральними речовинами.
При несвоєчасній стрижці виникає перегрів організму вівці, що може викликати запалення легенів у дорослих овець. Хвороба розвивається досить швидко, може загостритись у холодну пору року і призвести до загибелі овець нормальної вгодованості.
Корми необхідно піддавати ветеринарно-санітарному та зоогігієнічному аналізу для профілактики кормових отруєнь. Наприклад, складаючи раціон, слід враховувати, що висока концентрація масляної кислоти в силосі зумовлює отруєння ягнят і суягних вівцематок, порушення у них обміну речовин і народження ослабленого потомства. Згодовування корму, враженого пліснявими грибами, категорично заборонено, бо спричиняє аборти і отруєння ягнят та суягних вівцематок.
Для профілактики виникнення захворювань усіх привезених у господарство овець піддають карантину і з урахуванням епізоотичної ситуації досліджують на бруцельоз, хромідіоз, інфекційний епідидиміт, вібріоз, лістеріоз, сальмонельоз, туберкульоз, гельмінтози і аскарози. Вакцинують проти сибірської виразки, брадзоту, злоякісного набряку і дизентерії.
Дотримання зооветеринарних вимог допоможе вам зберегти стадо і отримати бажані прибутки.
Олександр АНТОНЕЦЬ,
завідувач лабораторії тваринництва, канд. с.-г. наук,
Асканійська державна сільськогосподарська дослідна станція
Пошук:
03.07.2024
День поля на базі Інституту сільського господарства Західного Полісся НААН
19.06.2024
Ігор Гриник провів робочу зустріч із польськими науковцями
12.06.2024
Стартував прийом заявок на добрива для аграріїв із прифронтових областей
10.06.2024
Уряд врегулював Порядок одержання посвідчення на право роботи з пестицидами
05.06.2024
Інститут землекористування НААН взяв участь у II Українському будівельному конгресі
Новини України 21 — 25 з 872
Початок | Поперед. | 3 4 5 6 7 | Наст. | Кінець