До 110-ї річниці заснування ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є.Таїрова»
10 вересня 2015 року, з нагоди 110-ї річниці заснування ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», відбудеться низка заходів: урочисте засідання, виставка вина та винограду, Міжнародні Таїровські читання. Кому ж, в першу чергу, завдячує Одещина своїми досягненнями на виноробній ниві? Звичайно, Василю Єгоровичу Таїрову, який і створив у далекому 1905 році перший вітчизняний науково-дослідний центр з виноградарства та виноробства.
Таїров В.Є. (Таїрянц Василь Єгорович чи Геворгович) народився 2 листопада 1859 року в багатодітній родині, що жила у нестатках. Проте, він отримав гарну освіту: спочатку була класична прогімназія, потім тифліське реальне училище, а вже згодом - Імператорське московське технічне училище і Петровська землеробська і лісова академія. Зацікавившись виноградарством і виноробством, у 1885 році Таїров відправився переймати досвід у передові виноробні країни того часу – Францію, Німеччину, Австрію, Італію, Швейцарію. Повернувшись із-за кордону, Василь Єгорович одразу заходився впроваджувати набуті знання у практику.
Побачивши у Європі прищеплені виноградники та вивчивши особливості їх вирощування, Таїров розпочав роботу по введенню прищепленої культури винограду і в Російській імперії. Пізніше він застосував метод щеплення в уражених філоксерою виноградниках, досягнувши небувалого успіху в боротьбі з цим шкідником.
Протягом 1885-1991 років роботи і спостереження вченого публікувалися в іноземних та вітчизняних спеціалізованих виданнях.
У 1891 році Василь Таїров видає «Бібліографічний покажчик книг, брошур і журнальних статей з виноградарства і виноробства», а в 1892 році - свій власний журнал «Вісник виноробства».
У травні 1895 року вчений переїжджає до Одеси. З 1902 року Таїров розпочинає втілювати у життя ідею створення першої виноробної станції. Це йому вдається, і вже 5 лютого 1905 року відбувається її офіційне відкриття.
Основні будівлі станції і дослідні виноградники були побудовані за проектом С.В. Попова. У1914 році на базі станції створили Вищі курси виноградарства і виноробства, які згодом перетворилися на Інститут.
У буремні революційні роки і роки громадянської війни, працівникам станції вдалося зберегти її від руйнування і розорення.
На початку 1926 року проти Василя Таїрова висунули несправедливі звинувачення і він змушений був залишити свою науково-виробничу станцію. У 1931 році припиняє своє існування і «Вісник виноробства» (перейменований до того у «Вісник виноградарства, виноробства і виноторгівлі СРСР»). Для Василя Єгоровича настають важкі часи: доноси, життя на мізерну пенсію, статті «у стіл».
Згадали про відомого вченого у 1935 році напередодні 30-річного ювілею станції та 50-річчя наукової діяльності самого В.Є Таїрова. Цього ж року, внаслідок посухи й суворої зими, загинули майже повністю гібриди прямих виробників, на відміну від щеплених «таїровських» сортів винограду, - вони хоч і постраждали, але зберіглися. Інституту повернули ім’я його засновника, зняли всі звинувачення з вченого, зарахували його консультантом та надали персональну пенсію. Таїрову без захисту присвоїли вчений ступінь доктора сільськогосподарських наук та надали звання професора. Однак, нанесена образа виявилася занадто важкою. Лише одного разу опальний в минулому вчений відвідав рідний інститут.
Помер В.Є. Таїров 23 квітня 1938 року.
Сьогодні ми пам’ятаємо організатора і популяризатора науки про виноград В.Є.Таїрова, як автора більш ніж 500 наукових праць, дійсного члена 18 вітчизняних та зарубіжних наукових товариств, довічного віце-президента Міжнародної організації виноградарів і виноробів, двічі володаря «Гран-прі» - вищої нагороди за заслуги в галузі виноградарства і виноробства, непримиреного борця проти підробки вин та харчових продуктів.
Науковці ж створеної ним дослідно-виробничої станції (нині ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова»), отримали вагомі результати в різних галузях виноградарства і виноробства. Селекціонерами інституту виведено близько 130 сортів винограду, продукція торгової марки «Таїровські вина» має стабільно високу якість, а 20 нових найменувань вин, розроблених за останнє десятиліття, отримали на Міжнародних виставках і конкурсах багаточисельні золоті та срібні медалі.
Пошук:
04.06.2024
День поля «Стійкі до посухи інноваційні сорти озимої пшениці та ячменю Селекційно-генетичного інституту - НЦНС»
31.05.2024
Семінар на тему «Моніторинг та способи зниження вмісту Pb i Cd у продуктах забою тварин на відгодівлі»
31.05.2024
У Миронівському інституті пшениці імені В.М Ремесла НААН відкрили «Музей хліба»
28.05.2024
Заступниця директора ІПР НААН отримала Почесну грамоту київського міського голови
23.05.2024
Очільниця ІКОСГ НААН представила Україну на засіданні Єврокомісії
Новини України 21 — 25 з 867
Початок | Поперед. | 3 4 5 6 7 | Наст. | Кінець