Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Основним споживачем українських солодощів залишаються країни СНД – Інститут аграрної економіки 25.08.2015

Основним споживачем українських солодощів залишаються країни СНД – Інститут аграрної економіки

  «Географічна структура вітчизняного експорту цукру та кондитерських виробів характеризується стабільною орієнтацією на країни СНД. Ця тенденція спостерігалася й у І півріччі 2015 року», – зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

  За його словами, через постійні односторонні заборони Росія втратила позицію основного імпортера української продукції цієї групи. Однак великі частки належать іншим пострадянським країнам – Киргизстану (19,5%), Казахстану (12,8%), Азербайджану (6,6%), Туркменістану (6,0%) та Білорусі (4,8%).
  Частка Румунії за 6 місяців цього року склала 7,6% українського експорту цукру та кондитерських виробів, а Грузії – 4,1%. Чимало продукції даної групи експортується до Молдови, Таджикистану, Іраку, Латвії та Туреччини.
  Загалом до перелічених країн у вартісному виразі спрямовується понад ¾ українського експорту кондитерських виробів.
  За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у споживанні експортованого какао та шоколаду продовжує домінувати Росія, частка якої у І півріччі 2015 року склала 18,2%.
  Крім того, важливими імпортерами цих продуктів є Казахстан (14,1%), Білорусь (8,1%), Азербайджан (7,9%), Грузія (7,0%) та Молдова (5,0%).
  Значні обсяги какао та шоколаду спрямовуються також до Таджикистану, Киргизстану, Вірменії, Латвії, Монголії та Туркменістану.
 "Загалом до цих країн вивозиться понад 80% вартості вітчизняного експорту шоколадної продукції", - зазначив Юрій Лупенко.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: