Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN

25.01.2019 11:56:00

Гречані цукерки: унікальне ноу-хау майстрині із Сум

Не борщем єдиним… Смачний колорит України може бути солодким, компактним і мати більш тривалий термін зберігання, як от гречані цукерки майстрині із Сум Оксани Мартим’янової. За матеріалом  Agronews.

В Канаді – кленовий сироп, у Швейцарії – шоколад… Чому б гречаним цукеркам не стати смачним символом України – подумала майстриня із Сум Оксана Мартим’янова і майже рік присвятила розробці власного рецепту смаколиків із зеленої гречки.

Результатом невтомної праці заповзятої сумчанки стали солодощі HrechkaSweets. На звичайнісінькій кухні народилося чимало гречаних рецептів: цукерки, грильяж, трюфелі, мармелад, шоколад. Останній з додаванням не тільки гречки, але й інших натуральних та ще й суто вітчизняних компонентів – гарбузових зернят та насіння льону.

З’ясувалося, що солодка “гречана” ніша в Україні надзвичайно пуста. Але не тепер.

Тепер гречані солодощі від Оксани Мартим’янової – знана смакота для сумчан. Особливо покриті шоколадом цукерки із зеленої гречки з додаванням меду та насіння. Їх купують всі: від студентів до пенсіонерів. Ціна на такі унікальні смаколики не захмарна. Одна коробка (16 штук) коштує 150 грн, дещо менше пакування солодощів – 40 гривень. Враховуючи недешеві компоненти та ручну роботу – цілком прийнятно.

Почастішали корпоративні замовлення, особливо до новорічних свят. Замовляють через сторінки майстрині у соцмережі, купують у центральних кав’ярнях Сум.

А ось витрачатися на рекламу не довелось, каже майстриня. Розповсюдити інформацію про нові гречані солодощі допомогли особисті контакти та рекомендації, завдяки яким про смаколики із Сум дізналися не тільки в Україні, а й за її межами.

На меті у пані Оксани запустити власне виробництво HrechkaSweets. От тільки швидко і дешево не буде: оренда приміщення, обладнання, сертифікація, дозволи, розробка технологічних карт… Поки що обсяги домашнього виробництва невеликі. “За добу можна зробити до 50 коробок” – розповідає Оксана Мартим’янова.

Є сподівання з часом налагодити експорт гречаних цукерок, та не тепер, каже майстриня: “мені поки рано про це думати”.

HrechkaSweets – продукт новий, однак коло його шанувальників поступово зростає. За нинішньої економічної скрути просувати нові продукти в Україні надзвичайно складно.

Та як би скрутно не було, пані Оксана не здається, і абсолютно не підтримує доволі масове бажання українців працювати і жити за кордоном.

“Можливість міграції не розглядала. У мене в Сумах сім’я, їхати не збираюся. Мені подобається моя країна. ниття на тему “у нас все погано” не підтримую. У якихось сферах, напевно, тут і правда складно реалізуватися, але це точно не стосується підприємництва”, – переконана українська майстриня, авторка гречаних цукерок Оксана Мартим’янова.