
Суперзимостійка яблуня: науковиця НААН порекомендувала сорт для аматорського саду
Професорка Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України Тетяна Кондратенко порекомендувала суперзимостійкий сорт яблуні Антонівка кам’яничка для вирощування в аматорському саду.
"Антонівка кам’яничка" - це пізньоосінній сорт, який наприкінці XIX століття мав успішне поширення в Україні, пише дослідниця НААН у статті для журналу "Садівництво по-українськи".
"Дерево сильноросле із широкоокруглою середньозагущеною кроною, відзначається високою морозо- (до -37 °С) - та зимостійкістю, полігенно зумовленою високою стійкістю проти збудників парші, борошнистої роси, а також середньою – проти плодової гнилі, – описує Тетяна Кондратенко. - Цвіте в середньоранні строки, рясно, дружно. Від запилення пилком поширених пізньоосінніх і зимових сортів (Ренет Симиренка, Амулет, Скіфське золото, Чемпіон) зав’язує 8–25% плодів, які часто парами рівномірно розташовуються по всьому обсягу крони й міцно тримаються плодових утворень".
Вона зауважує що на середньорослій підщепі рослини вступають у плодоношення в чотирирічному віці. 10–12-річні дерева родять щедро (80-120 кг/дер.), але з сильною періодичністю. Яблука середнього та вище від середнього розміру (140-160 г), одномірні, округло-циліндричної форми зі згладженими ребрами у верхній частині, зеленувато-світло-жовті, із середнім сизим нальотом, інколи з рожевуватим рум’янцем на сонячному боці. М’якуш від зеленувато-білого до жовтувато-білого, середньої зернистості, щільний, соковитий, ароматний, солодко-кислий (7 балів). Шкірочка середньої товщини, щільна, еластична, гладенька, слабо масляниста. За хімічним складом яблука подібні до Антонівки звичайної.
На Поліссі та в Лісостепу знімальна стиглість Антонівки кам’янички припадає на середину вересня. У прохолодному домашньому сховищі за 1-2 тижні плоди досягають споживчої стиглості, після чого зберігаються 3-4 тижні. Транспортабельність яблук висока. Використовують їх як свіжими, так і на всі види домашньої переробки: сушіння, мочіння, приготування соків, пюре, пастили, варення, мармеладу, виноматеріалів.
Пошук:
29.07.2024
Що буде з цінами на молочну продукцію влітку: прогноз експерта НААН
29.07.2024
Що відбувається з цінами на зерно: прогнози від експертки НААН щодо пшениці до кінця 2024 року
29.07.2024
У І півріччі 2024 року зріс експорт українських продуктів харчування до країн ЄС та Африки
29.07.2024
Круглий стіл, присвячений сучасному стану тваринництва, проблемам та перспективам розвитку галузі
09.07.2024
Збирання врожаю озимих та ранніх ярих зернових культур на полях Інституту зернових культур
Новини України 16 — 20 з 872
Початок | Поперед. | 2 3 4 5 6 | Наст. | Кінець