Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Фахівчиня НААН отримала стипендію консорціуму MSCA4Ukraine 21.03.2023

Фахівчиня НААН отримала стипендію консорціуму MSCA4Ukraine

Кандидатка економічних наук, старша наукова співробітниця відділу інноваційної економіки, зовнішніх зв'язків та інформатизації наукових досліджень ННЦ "Інститут грунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського" Наталія Прозорова отримала стипендію консорціуму MSCA4Ukraine та працюватиме з партнерами, співавторами у проєкті "LANDMARC", проєкту EU Horizon 2020, на тему: "Підвищення стійкості українського сільського господарства для післявоєнного відновлення ґрунту та пом'якшення викидів вуглецю".

Консорціум MSCA4Ukraine надав стипендійну підтримку 111 науковцям та 13 докторантам науковцям з України, що дозволяє їм продовжувати свої дослідження в країні перебування. Консорціум MSCA4Ukraine запущений у вересні 2022 року як частина відповіді ЄС на вторгнення російської федерації в Україну, MSCA4Ukraine дозволяє переміщеним дослідникам з України продовжувати свою роботу в академічних і неакадемічних організаціях у країнах-членах ЄС та країнах, асоційованих з Horizon Europe, зберігаючи зв’язки з науково-інноваційними спільнотами в Україні. 

"Отримання стипендії для мене є можливістю продовжити свої дослідження спільно із партнерами з інших країн ЄС на базі ННЦ "Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського" у взаємозв'язку із його науковцями. Таким чином, є змога підтримати провідних науковців Інституту, провести комерціалізацію їх наукових розробок, здійснити більш широкі дослідження та спільно розробити дієву стратегію інтеграції наукових інструментів і нових ділових практик щодо стратегії впровадження політики для досягнення цілей продовольчої безпеки та пом'якшення клімату. Стипендія забезпечує розширення можливостей щодо співпраці та обміну досвідом з науковою міжнародною спільнотою і, таким чином, подальшого укріплення міжнародних зв'язків науковців України", - зазначила Наталія Прозорова.

Війна в Україні посилила руйнування ґрунту, зробила землю непридатною для сільського господарства та вплинула на продовольчу безпеку світу. Таким чином, пошук ефективної післявоєнної стратегії для відновлення та накопичення вуглецю в сільськогосподарських ґрунтах є важливим. Україна має унікальні ресурси та можливості для підтримки продовольчої безпеки та скорочення викидів вуглецю. Враховуючи цей контекст, дослідницьке запитання: "Як інтеграція наукових інструментів і нових ділових практик може сприяти просуванню стратегії впровадження політики для досягнення цілей продовольчої безпеки та пом’якшення клімату?"

"Ініціатива MSCA4Ukraine є ще одним доказом нашої солідарності з українським народом. Ми пишаємося тим, що 124 науковці зможуть продовжувати свою дослідницьку роботу та отримають доступ до навчання, навичок і можливостей кар’єрного розвитку. Ми сподіваємося, що вони зможуть зробити внесок у відбудову своєї рідної країни після закінчення війни", - підсумувала єврокомісарка з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель.
 


Проєкт LANDMARC (Пом’якшення наслідків на основі землекористування для стійких кліматичних шляхів) - це проект, що фінансується ЄС і який покращить розуміння реалістичного потенціалу наземних рішень щодо негативних викидів у сільському господарстві, лісовому господарстві та інших секторах землекористування. LANDMARC – це консорціум із 19 партнерів, що базуються в Європі, Азії та Америці. Проект координується Делфтським технологічним університетом і JIN Climate and Sustainability у Нідерландах. 

Співавтори проєкту: Bioclear Earth (Нідерланди);  Ambienta (Іспанія) and Agroinsider (Португалія); ETH Zurich (Швейцарія); University of Kassel (Німеччина); ALCES (Канада) ACLESflow modelling; The National Scientific Center “Institute of Soils Science and Agrochemistry Research, named after O.Sokolovsky” (ISSAR) (Kharkiv, Ukraine).

Стипендії фінансуються в рамках заходів Marie Skłodowska-Curie ЄС.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: