Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Відновлення установ та підтримка фахівців: президент НААН Ярослав Гадзало з робочим візитом відвідав Харківщину 13.03.2023

Відновлення установ та підтримка фахівців: президент НААН Ярослав Гадзало з робочим візитом відвідав Харківщину

Президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало з робочим візитом відвідав Харків, де ознайомився з діяльністю Інституту тваринництва і його дослідного господарства "Гонтарівка",  Інститутом рослинництва імені  В.Я. Юр’єва, Інститутом овочівництва і баштанництва, ННЦ "Інститут експериментальної та клінічної медицини", Державною дослідною станцією птахівництва, дослідним господарством "Кутузівка" Інституту сільського господарства Північного Сходу.

У Державній дослідній станції птахівництва президент НААН оглянув умови утримання і зберігання вітчизняного генофонду єдиної в країні колекції курей та індиків вітчизняної селекції, яка налічує шість порід та популяцій курей різного напряму продуктивності, зокрема автохтонних, та вихідних ліній індиків кросу Харківський. Станція забезпечує інкубаційним яйцем вітчизняної птиці присадибні та фермерські господарства з 20 регіонів України.

IMG-20230310-WA0004-1

Під час зустрічі президента зі співробітниками станції окреслено проблеми, які не дозволяють в повному обсязі реалізувати потенціал єдиної в Україні галузевої наукової установи з питань птахівництва, а саме: незадовільний стан приміщень, брак коштів на оплату комунальних послуг тощо. Все зазначене вимагає розроблення невідкладних заходів із проведення ремонтних робіт, вирішення питання відведення землі для вирощування кормових культур (створення власної кормової бази); зміцнення матеріальної бази. Особливу увагу слід приділити обов’язковому виконанню затвердженої тематики наукових досліджень. 

В Інституті тваринництва НААН оглянуто наукові корпуси, фізіологічний двір, які зазнали руйнувань внаслідок військової агресії рф. 

IMG-20230310-WA0013

ДП "ДГ "Кутузівка" зруйновано повністю. Все поголів’я знищено або розкрадено. В процесі обговорення зі спеціалістами було наголошено на пошуку можливостей його відновлення. 

Унаслідок бойових дії та російських обстрілів впродовж 24.03.–01.04.2022 р. на території Селекційного центру Інституту рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН знищено та пошкоджено лабораторні корпуси, виробничі та складські приміщення, сільськогосподарську техніку, лабораторне обладнання, основні засоби, малоцінні та швидкозношувані предмети і матеріали.

Під час перебування Ярослава Гадзала в Інституті овочівництва і баштанництва НААН обговорили стан справ із наукового забезпечення ведення овочівництва та баштанництва. Президент акцентував увагу на необхідності прискореного відновлення інфраструктури установи від наслідків воєнних дій, активізації роботи щодо забезпечення сільськогосподарських виробників насінням овочевих та баштанних рослин української селекції, розвитку міжнародного наукового співробітництва та тісної співпраці з українськими аграріями.

Ярослав Гадзало акцентував увагу на проведенні комплексу весняно-польових робіт у господарствах Харківської області з урахуванням воєнного стану в країні. Вторгнення рф на територію нашої держави призвело до збоїв у постачанні насіннєвого матеріалу, міндобрив, палива й дорожчання перерахованого. Через це наразі найважливішим завданням агропромислового комплексу Харківської області залишається максимально можливе збереження посівних площ та стабілізація зерновиробництва. Саме посівна кампанія закладає фундамент забезпечення продовольчої безпеки та формування експортного потенціалу області. Досягти прогнозованих результатів допоможе злагоджена та скоординована робота всіх учасників аграрного ринку.

Упродовж відвідування ННЦ "Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини" президент НААН обговорив потреби установи для забезпечення її належного функціонування в умовах воєнного стану. Зокрема, підтримання в належному стані об’єктів Національного надбання – Колекції клітинних культур для ветеринарної медицини і біотехнологічних досліджень та Колекції збудників інфекційних захворювань тварин, розроблення заходів стовно розосередження Колекцій.

Ярослав Гадзало висловив вдячність колективам всіх наукових установ за роботу у важкі для нашої країни часи, наголосив на підтримці установ, на важливості подальшої консолідації зусиль науковців, спрямованих на  підвищення  результативності наукових досліджень, активізації міжнародної грантової та публікаційної діяльності, науково-інноваційної роботи з урахуванням викликів воєнного стану та наукового забезпечення виконання  завдань розвитку агропромислового виробництва у повоєнний період.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: