Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Фахівці НААН довели показник виживання рослин озимих зернових після відрощування до 98-99% 02.02.2023

Фахівці НААН довели показник виживання рослин озимих зернових після відрощування до 98-99%

Третя декада січня характеризувалася теплою, непритаманною для цієї пори року погодою. У зв’язку з цим, перезимівля озимих культур впродовж січня залишається складною. До 15 січня на більшій території країни ще утримувався слабкий сніговий покрив, але починаючи з 16 січня наступило аномальне, як для цього місяця підвищення температури повітря і він розтанув.

Середньодобові температури повітря становили 0,2-9 ºС тепла, що на 6,9-13,6 ºС вище норми. Максимальна температура підвищувалася до 4,8-13,4 ºС тепла, а мінімальна опускалася до 2-6 ºС морозу.

Такі агрометеорологічні умови є провокативними для посівів озимих і вкрай небажаними у разі різкого зниження температури повітря за відсутності снігу.

За даними ННЦ "Інститут землеробства НААН" мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур становила 3-7 ºС морозу, що вище критичних меж вимерзання. Розрахункова критична температура вимерзання добре розвиненої з осені пшениці озимої середньої морозостійкості на 20 січня по Київській області становила 13-15 ºС.

Наразі рослини озимих зернових культур перебувають у стані зимового спокою. Агресивних і довготривалих несприятливих факторів зовнішнього середовища на більшості території, які могли б викликати загибель рослин, немає. Стан озимих культур задовільний.

Результати відрощування озимих зернових культур науковцями ННЦ "Інститут землеробства НААН" показали, що виживання рослин станом на 25 січня становило 98-99%. Інтенсивність відростання надземної маси озимих зернових культур після 24-годинної експозиції склала 5-9 мм.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: