Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Як безсніжна зима та мороз впливають на посіви озимих: роз'яснюють фахівці НААН 17.01.2023

Як безсніжна зима та мороз впливають на посіви озимих: роз'яснюють фахівці НААН

Зимове потепління протягом одного-двох тижнів, а потім похолодання до понад 15 градусів морозу можуть пошкодити посіви озимих.

Про розповів завідувач відділу рослинництва Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України Назар Умрихін для Суспільного.

За словами експерта НААН, через коливання температури на Кіровоградщині 2003 року загинули 70% посівів озимих.

"Рослини погано перезимували, були пошкоджені морозами, а навесні був різкий перехід із весни у літо, і весняна засуха їх остаточно "добила”, - зазначив Назар Умрихін.

image

На науково-дослідному полігоні Інституту сільського господарства Степу НААН у Кропивницькому районі перевіряють як 114 сортів озимої пшениці та 14 сортів озимого ячменю переносять нинішню зиму. Аналізують врожайність і радять аграріям, які сорти потрібно садити в регіонах з різними кліматичними умовами.

Нині загрози для озимих зернових культур тут поки не побачили. Для озимої пшениці у розкущеному стані критична температура вимерзання становить 14-15 градусів, для рослин озимого ячменю та ріпаку – 10-12 градусів. Загрозою є потепління протягом одного-двох тижнів понад 5 градусів тепла, а потім похолодання до понад 15 градусів морозу.

"Починаються ростові процеси у рослинах, що знижує вміст вуглеводів у клітинах, а це призводить до зниження зимостійкості рослин", - зауважив Назар Умрихін.

Стан пшениці в господарствах задовільний. Головний агроном господарства у Кропивницькому районі Орест Гранат розповів, від початку зими поля озимої пшениці - без снігу. Цього тижня додались морози - від 10 до 15 градусів. Хвилюється, що безсніжжя та мороз можуть вплинути на врожай.

1972449fb38c679a

Восени подбали, щоб рослини краще перенесли морози.

"Перед зимою вносимо препарати для того, щоб "нагнати" більшу кількість цукрів у рослину і мінімізуємо будь-які обробітки ґрунту. Поки станом озимої пшениці агроном задоволений", - підсумував агроном.




Повернення до списку



Новини України

Пошук: