Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Попри біснування росії українське насінництво нарощує експорт 10.10.2022

Попри біснування росії українське насінництво нарощує експорт

Національне насінництво нарощує експорт насіння зернових та олійних культур. У першому півріччі 2022 року його обсяг в 1,8 разу перевищив відповідний показник попереднього року і становить 27,8 млн доларів США. 

Про це розповів завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ "Інститут аграрної економіки" Національної академії аграрних наук України Олександр Захарчук.

У структурі українського експорту насіння зернових та олійних культур традиційно домінує кукурудза (96%). За січень-червень на зарубіжні ринки цього виду насіння продано на 26,8 млн дол. США.

При цьому експорт гібридної кукурудзи у кількісному та вартісному виразі збільшився майже вдвічі. Якщо торік за 6 місяців експортували 6,3 тис. т на суму 13,5 млн дол. США, то у першому півріччі цього року – 12,2 тис. т на суму 26,8 млн дол. США.

"Вперше за роки незалежності України обсяги експорту насіння гібридної кукурудзи перевищили обсяги його імпорту, - наголосив експерт НААН. - За січень-червень цього року з України експортували 12 156 тонн насіння вітчизняної та іноземної селекції, тоді як поставки з-за кордону склали лише 8812 тонн".

Крім кукурудзи, на зарубіжні ринки також експортували:
  • 167 тонн насіння соняшнику,
  • 58 тонн сої,
  • 16 тонн льону,
  • 15 тонн ріпаку,
  • 21 тонн гірчиці.
Зазначені культури надали державі додатково ще близько 1 млн дол. США, що на рівні відповідного показника минулого року.

У першому півріччі експорт збільшився за рахунок додаткових можливостей розвитку вітчизняного насінництва.

"Із одного боку, це пов’язано з втратою логістичних каналів постачання насіння з-за кордону через широкомасштабну агресію рф, а з іншого – зі збільшенням виробництва на власних потужностях вітчизняних насіннєвих заводів. Окрім того, визнання Європарламентом української системи сертифікації насіння дозволило Україні вже другий рік поспіль нарощувати експорт насіння, найперше до країн Євросоюзу", - підсумував Олександр Захарчук.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: