Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

НААН разом із ЄС та ФАО реалізує проєкт для збереження національної колекції генетичних ресурсів рослин 23.09.2022

НААН разом із ЄС та ФАО реалізує проєкт для збереження національної колекції генетичних ресурсів рослин

Днями відбулася зустріч між представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Національної академії аграрних наук України та її наукових установ, щодо обговорення реалізації нового фінансованого ЄС проєкту ФАО зі збереження колекції генетичних ресурсів рослин.

Новий півторарічний проєкт, що є частиною ширших зусиль ЄС із підтримки малих агровиробників та сільськогосподарських ланцюжків доданої вартості в Україні, має на меті надати допомогу НААН у збереженні унікальної національної колекції генетичних ресурсів рослин, що має не лише державне, а й світове значення з точки зору обсягу та різноманітності генетичного матеріалу.

Учасники зустрічі детально обговорили спільний план дій до кінця року, зокрема, робочі питання, які стосуються термінів та умов переміщення багаторічної колекції у безпечне сховище. Загалом проєкт передбачає також вдосконалення інформаційної системи генетичних ресурсів рослин з сучасною ІТ-підтримкою.

Найближчим часом планується підписання Меморандуму між ФАО та НААН щодо реалізації проєкту, а також укладання договорів між ФАО та науковими установами, виконання яких дозволить у короткий термін перемістити багаторічну колекцію у безпечне сховище. За умов успішної реалізації проєкту донорська підтримка української системи генетичних ресурсів рослин може бути розширена та розрахована на довший період.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: