Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Теорія і практика вдосконалення генетичних ресурсів сільськогосподарських тварин (історія і сьогодення, підготовка наукових кадрів) 28.08.2022

Теорія і практика вдосконалення генетичних ресурсів сільськогосподарських тварин (історія і сьогодення, підготовка наукових кадрів)

Стає доброю традицією в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН проводити Міжнародну науково-практичну онлайн-конференцію «Теорія і практика вдосконалення генетичних ресурсів сільськогосподарських тварин» до дня Незалежності України.

Цьогорічна онлайн конференція, яка відбулася 22 серпня 2022 року, була також присвячена 101 річниці організації зоотехнічного відділу Київської сільськогосподарської станції – прообразу Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН, прийняли участь близько 50 науковці та дослідники з установ НААН, НАН Украї ни, закладів вищої освіти України, Великобританії та Республіки Молдова.

Відкрив конференцію в.о. директора Інституту Юрій ВДОВИЧЕНКО. З вітальним словом виступили перший віце-президент НААН Михайло ГЛАДІЙ, який наголосив на необхідності розвитку науки та збереження тваринництва у нелегкий для України час. Академік-секретар відділення зоотехнії НААН, доктор с.-г. наук, академік НААН Остап ЖУКОРСЬКИЙ охарактеризував сучасні проблеми вітчизняного тваринництва України та окреслив перспективи його розвитку. Президент Українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.В. Вавилова, доктор біологічних наук, член-кореспондент НАН України Віктор КУНАХ побажав розвитку сучасної науки та засвідчив значну роль спілкування науковців під час конференцій. Ректор Сумського національного аграрного університету, доктор с.-г. наук, академік НААН Володимир ЛАДИКА висловив необхідність об’єднання науковців і освітян для спільного вирішення проблеми ефективної підготовки наукових кадрів та необхідності збереження вітчизняного генофонду тварин. Головний технолог із наукових досліджень Департаменту генетики Кембриджського Університету (Великобританія), доктор с.-г. наук Алла МАДІЧ висвітлила питання отримання міжнародних грантів, проведення спільних наукових досліджень і необхідності включення до освітніх програм ЗВО питань з комунікації та особистої самопрезентації особистості. Директор Науково-практичного інституту біотехнологій в зоотехнії і ветеринарної медицини АН Республіки Молдова, доктор с.-г. наук, доцент Олег МАШНЕР висловив захоплення українською наукою, яка у складний військовий час проводить дослідження, апробує їх під час конференції та має грандіозні плани на майбутнє. Начальник відділення зоотехнії та ветеринарної медицини НААН, кандидат с.-г. наук Олександр КОСТЕНКО вказав на необхідність подальшого розвитку тваринництва на європейській платформі законодавчого і нормативного регулювання, що потребує зміни відповідного вітчизняного законодавства. З побажанням успіхів у роботі конференції виступили Лариса МІТІОГЛО та Микола ПЕРЕДРІЙ, директори дослідних господарств Інституту.

На двох секціях конференції розглянуто питання теорії і практики вдосконалення генетичних ресурсів с.-г. тварин та підготовки наукових кадрів, академічної мобільності науковців і аспірантів.

З доповіддю про історію створення зоотехнічного відділу Київської сільськогосподарської станції, започаткування і розвитку наукових досліджень з селекції та відтворення сільськогосподарських тварин виступила перший заступник директора з наукової роботи академік НААН України Світлана КОВТУН. Представили доповіді на актуальні теми в аграрній науці та освіті Юрій ПОЛУПАН, Світлана ВОЙТЕНКО, Тетяна ДИМАНЬ, Михайло ГИЛЬ, Тетяна СУПРОВИЧ, Юрій ШАПРАН, Світлана КОСТЕНКО, Андрій КРУГЛЯК, Ольга БІРЮКОВА, Іван ПОМІТУН, Петро ЛЮЦКАНОВ, Валентина ДЗІЦЮК, Оксана ЩЕРБАК, Єлизавета ФЕДОРОВИЧ, Олена СИДОРЕНКО, Павлина ДЖУС, Людмила ДОВГОПОЛА, Наталія ЧЕРНЯК, Кирило КОПИЛОВ, Юлія ГРИЦЕНКО, Олександр МЕДВІДЬ, Катерина КОПИЛОВА, Наталія РЄЗНІКОВА, Юлія ПАВЛЕНКО, Любов СТАРОДУБ, Сергій ПРИЙМА, Володимир РОССОХА. До роботи конференції долучились аспіранти Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН, ЗВО і наукових установ мережі НААН.

Доповіді викликали велику зацікавленість учасників конференції, активне обговорення та спілкування. Висловлено побажання щодо її проведення і у наступному році.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: