23.08.2022
Як обрати оптимальний спосіб сидерації: поради НААН
Сидерація має дві основні форми: самостійну й проміжну. Поле, яке упродовж вегетації засіяне сидеральними культурами, за самостійного вирощування на зелене добриво застосовують, як правило, на дуже бідних ґрунтах.
Про це зазначає кандидат сільськогосподарських наук ННЦ "Інститут землеробства НААН" Ярослав Цимбал для журналу The Ukrainian Farmer.
Сидеральні посіви за проміжного їх вирощування використовують до сівби або після збирання основної культури, де ці посіви займають частину вегетації. Такі сидеральні посіви характерні для інтенсивного землеробства.
"Сидеральні пари в сучасному землеробстві зумовлюють поліпшення умов живлення вирощуваних культур після них, позитивно впливають на біологічний режим ґрунту, де підвищується активність ґрунтових мікроорганізмів", - говорить кандидат сільськогосподарських наук Ярослав Цимбал.
Такі пари дають змогу отримати 20-30 т/га і більше зеленої маси, які активно викристовують за органічного вирощування сільськогосподарських культур як один із засобів біологізації.
Зайняті просапні пари засівають просапними культурами, що рано збирають (не пізніше ніж за 3-4 тижні до оптимального строку сівби озимих). До таких культур можуть належати картопля рання, кукурудза на зелений корм, ранній силос та інші.
Після попередників, що рано звільняють поле, проводять зяблеву оранку на глибину 20-22 см. У посушливих умовах через брак часу для підготовки ґрунту під озимі застосовують мілкий обробіток лемішними або дисковими знаряддями на глибину 12-14 см.
Ефективність оранки підвищується, якщо слідом за збиранням попередника проводять попереднє поверхневе лущення на 6-8 см. На полях під багаторічними травами глибина оранки на чорноземах становить 25-30 см. Після лущення та оранки проводять культивацію з одночасним боронуванням для знищення бур’янів та збереження розпушеної поверхні ґрунту.
Читайте також: Фахівці НААН розповіли як регулювати родючість винограду
Пошук:
29.07.2024
Що буде з цінами на молочну продукцію влітку: прогноз експерта НААН
29.07.2024
Що відбувається з цінами на зерно: прогнози від експертки НААН щодо пшениці до кінця 2024 року
29.07.2024
У І півріччі 2024 року зріс експорт українських продуктів харчування до країн ЄС та Африки
29.07.2024
Круглий стіл, присвячений сучасному стану тваринництва, проблемам та перспективам розвитку галузі
09.07.2024
Збирання врожаю озимих та ранніх ярих зернових культур на полях Інституту зернових культур
Новини України 11 — 15 з 867
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 5 | Наст. | Кінець