Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Вчені НААН дослідили вплив наночастинок та мікробних препаратів на ріст картоплі 22.08.2022

Вчені НААН дослідили вплив наночастинок та мікробних препаратів на ріст картоплі

Картопля вважається найважливішою незерновою культурою у світі та має велике продовольче значення і у нашій державі. Україна посідає четверте місце у світі за валовим збором картоплі, який у нашій країні складає 22,3 мільйонів тонн на рік, та посівною площею, яка становить 1,4 мільйона гектарів. На Україну припадає 6,4% у світовому виробництві картоплі та 14,9% європейського.

Проте, бактеріальні, грибні та вірусні хвороби завдають значних збитків картоплярству. Для захисту картоплі від інфекційних хвороб все частіше застосовують нанотехнології, зазначають фахівці Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України.

"У рамках виконання завдання 08.00.03.03.П "Дослідження продуктивності картоплі за дії наноматеріалів та мікробіологічних препаратів" визначено максимально допустимі концентрації та оптимальні рістстимулюючі дози наночастинок для рослин картоплі. Встановлено, що за різних концентрацій наночастинки цинку можуть як пригнічувати, так і стимулювати ріст картоплі", - зазначають науковці.

Вчені НААН дослідили сумісне застосування наночастинок з мікробними препаратами. Вдалося виявити, що комбінації різних мікробних препаратів та наночастинок різних хімічних елементів можуть як пригнічувати, так і стимулювати ріст картоплі, або не мати суттєвого впливу. 

Виконання завдання дозволить отримати важливу інформацію для розробки підходів до застосування наночастинок та їх поєднань з мікробними препаратами у технології вирощування картоплі, які можуть суттєво підвищити ефективність виробництва картоплі.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: