Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Фахівці НААН розповіли як регулювати родючість винограду 15.08.2022

Фахівці НААН розповіли як регулювати родючість винограду

Для визначення планового врожаю необхідно аналізувати кількість і якість його за попередній рік, а також силу росту однорічних пагонів на кущах відповідних насаджень.

Про це співробітники ННЦ "Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова" Національної академії аграрних наук України Андрій Штірбу, Олексій Олефір та Наталія Сівак пишуть у статті в журналі "Садівництво по-українськи".

Дослідники зауважують, що у перенавантажених врожаєм кущів ягоди погано визрівають, не набуваючи характерних для сорту забарвлення, аромату і величини. 

"Крім того, пагони на кущах тонкі, не характерні для сорту, – зазначають вони. – Про недостатнє навантаження кущів врожаєм свідчить значне збільшення товщини пагонів, понад 12 мм між 4−6 міжвузлям, і сильний розвиток пасинків. У таких випадках треба коригувати (збільшувати або зменшувати) плановий врожай приблизно на 25-30% до оптимальних розмірів, коли сила росту рослин відповідатиме умовам їх вирощування".

Фахівці НААН уточнюють, що мікроскопічне визначення ембріональної родючості зимуючих вічок можна проводити з листопада. Зимовий та ранньовесняний періоди незначно змінюють родючість зимуючих вічок. Лише в окремі роки кількість розвинутих суцвіть може весною дещо збільшитися, але не більше ніж на 10–15%. 

"Однак на стан зимуючих вічок істотно впливає зимовий період, – застерігають в Інституті Таїрова. – За певних несприятливих погодних умов може загинути частина бруньок, причому реакція сортів на такі умови різна. У зв’язку з цим за день-два до обрізування окремої ділянки під виноградними насадженнями доцільно визначити стан вічок за кольором зрізів: коричневе забарвлення бруньок свідчить про їхню загибель, а світло-зелене — добрий стан. Норму навантаження та довжину обрізування плодових пагонів визначають з урахуванням даних ембріональної родючості та останнього визначення стану вічок. Якщо пошкодження центральних бруньок варіює в інтервалі від 30% на технічних і 40% на столових сортах, до 80% тканини пагонів мало або зовсім не пошкоджені, то проводять звичайне обрізування і обламування зелених пагонів, збільшуючи навантаження кущів відповідно до кількості загиблих вічок".

Учені наводять приклад, де на ділянці площею 1,5 га під насадженнями столового сорту Аркадія встановлено норму навантаження кущів вічками на рівні 25 вічок/кущ. Зимові пошкодження вічок перевищують 40%, дорівнюють 56%.

Розрахунок додаткової норми навантаження (Нв. д.): Нв. д. = 25×(1 + 0,01 × 56 − 0,4) = 29 вічок на 1 кущ. Коли пошкодження замісних бруньок становить понад 80% і частково пошкоджені однорічні лози, то розрахунок навантаження не виконують, і на виноградних насадженнях застосовують спеціальні способи обрізування кущів. За обрізування виноградних кущів до завершення зимового періоду у разі загрози зниження температур до критичних для винограду значень (середина січня-лютого) навантаження їх вічками треба збільшити на 15−25%, враховуючи можливу загибель останніх.



Повернення до списку



Новини України

Пошук: