Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Через війну шість мільйонів українців мають проблеми з водою: експерт НААН розповів про 5 способів її очистити 20.05.2022

Через війну шість мільйонів українців мають проблеми з водою: експерт НААН розповів про 5 способів її очистити

За даними UNICEF через війну проблеми з водою мають шість мільйонів українців. Найбільші проблеми з водою — там, де було зруйновано обʼєкти водоканалів. Зокрема, без води зараз лишилася вся підконтрольна Україні територія Луганщини. Постраждали системи водопостачання Харкова, Сум, Чернігова, а найкритичніша ситуація — в Маріуполі.

Про способи її очищення Liga.Tech розповів завідувач відділення водних ресурсів Інституту водних проблем і меліорації НААН Сергій Шевчук. 

Через обстріли без води залишився Миколаїв — зараз із кранів тече солона вода з Південного Буга. Це технічна вода, нею можна митися, прати одяг, але не пити. Така ситуація, вважає міський голова, триватиме щонайменше два місяці.

У селах без центрального водогону, де воду беруть із криниць і річок, вона може бути забруднена нафтопродуктами та специфічними речовинами зі снарядів і мін.

Ще одна велика проблема — пошкодження каналізації. Наприклад, у Запорізькій області російська артилерія пошкодила очисні споруди, і з Василівки стічні воді без жодного очищення полилися у Дніпро.

Найбільш безпечними джерелами питної води в умовах забруднення Сергій Шевчук називає глибокі підземні горизонти. Це можуть бути міські бювети та свердловини. 

Експерт НААН перелічує п’ять технологій, які дозволяють знезаразити й очистити воду від шкідливих домішок, таких як хлор, метали, пісок.

Один із методів знезараження води – це спеціальні таблетки, які можна придбати в інтернет-магазинах. Їх слід використовувати, якщо доводиться пити воду з водойми. Одна таблетка знезаражує пʼять літрів води. Мінімальна вартість однієї таблетки – орієнтовно 20 грн.

Інший спосіб – хімічні засоби для дезінфекції. На початку травня Україна отримала такий засіб BASOQUELL 807 у кількості, необхідній для 12 млн літрів чистої води. Цей засіб може очищувати як технічну воду, так і воду з природних водойм. Засіб також може очищувати самі ємності, у яких зберігається вода. ДСНС розподілятиме його по місцях за потребами.

Щодо використання "умовно забрудненої" води з водопроводу (чим вона забруднена, на місці буде важко встановити) – тут еколог Сергій Шевчук радить різноманітні побутові фільтри. Це стосується незначних обʼємів води. За словами експерта, є розбіжності у вартості фільтрів та ступені очищення води. Але критерій "вища вартість – краща якість очищення води" у цьому випадку спрацьовує.

Зворотний осмос – найбільш ефективний метод очищення води від механічних, органічних та хімічних домішок. У системі зворотного осмосу, яка встановлюється на кран, є три рівні очищення – картриджі попереднього очищення, мембрана тонкого очищення та картриджі фінішного очищення. На останньому етапі фільтр дає два потоки – очищену воду та концентрат, який зливається до каналізації.

Вартість систем зворотного осмосу – орієнтовно від 3000 до 30 000 грн, промислові установки на 12 000 літрів на добу коштують до 100 000 грн.

Проточні фільтри – найбільш компактні з ефективних систем очищення води. Такий пристрій також монтується на мийку, у ньому може бути встановлений вугільний фільтр, капілярна мембрана чи декілька ступенів очищення. Через окремий кран він видає потік очищеної води. 

Вартість проточних фільтрів – орієнтовно від 100 грн (насадка-фільтр) до 7000 грн (система з декількох рівнів). Пристрої для кафе чи ресторанів коштують від 11 000 до 20 000 грн.

Фільтри-глечики – це ємності із вбудованим фільтром, який відсіює метали, активний хлор, пісок, органіку, інші домішки та знижує жорсткість. Ціни різняться від 300 грн за простий глечик до 3000 грн за пристрій з електронним регулюванням. Як правило, одного фільтра вистачає на 300-350 літрів води, за один раз фільтр видає 2-5 літрів фільтрованої води.

Більш дорогі системи очищення води під час війни стануть у пригоді лише у тих регіонах, де немає активних бойових дій, але є ризик зараження води через невибіркові російські обстріли. Це стосується центру та півночі України, а також західних областей.

На сході та півдні мешканцям варто мати запас таблеток або інших засобів для знезараження води або простих фільтрів, які допоможуть хоча б очистити воду від шкідливих домішок. 



Повернення до списку



Новини України

Пошук: