Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Як і навіщо перевіряють насіння в Інституті сільського господарства Степу НААН 27.01.2022

Як і навіщо перевіряють насіння в Інституті сільського господарства Степу НААН

Більшість сільськогосподарських культур вирощуються з насіння. Саме воно є одним із найголовніших аспектів якісного врожаю. Зокрема, над цим працюють фахівці Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, який знаходиться в селі Созонівка Кіровоградської області.

"Не секрет, що Кіровоградщина - це аграрна область і великі надходження в її бюджет дає саме сільське господарство. Отож, не дивно, що в центрі України знаходиться наукова аграрна установа Інститут сільського господарства Степу НААН, яка працює вже 110 років".

Інститут займається селекцією і насінництвом сільськогосподарських культур.

"Вирощуємо ми насіння озимих зернових культур - пшениці, ячменю, вівса, гороху, кукурудзи, соняшнику, сої, коріандру, просо, тощо", - розповідає заступник директора з наукової роботи Віталій Іщенко.

71e99bf1f878be96a780fdc21aa91847.png

Спеціаліст наголошує на важливості якості насіння, приріст врожаю від цього показника може становити 10-20%.

"Зі слів виробничників, яким би сорт гарним не був, але якість і сортова чистота є найважливішими чинниками у технології вирощування", - додає Віталій Іщенко.

b198e488b9e7008449d091ef1662d82d.png

Саме тому науковці закликають обов'язково перевіряти насіння.

"Насіння - це живий організм. Із ним постійно відбуваються фізіологічні процеси, тому його треба перевіряти. Як при купівлі, так і після зберігання перед сівбою", - уточнює завідувачка лабораторії Галина Козелець.

a7fd4fadf1f7581dcc6d5622b49845d3.png

Зокрема, в Інституті визначають масу тисячі насінин. Цей показник потрібен для того, щоб прорахувати скільки їх потрібно на погонний метр, а також скільки кілограм насіння потрібно висіяти на гектар.

Також насіння перевіряється на чистоту та зараження хворобами. Ще важливими аспектами є енергія проростання і схожість насіння.

"Є ще такий показник як сила росту насіння. Якщо енергія проростання і схожість між собою мають відхилення в 1-2%, то це насіння з високою силою росту. На нашому агрономічному слензі: "ми не отримуємо при сівбі рябчика". Це означає, що немає нерівномірних сходжень", - Галина Козелець.

6fc09d0a36f15c39236d6a9fc4c2828d.png

Фахівці Інституту сільського господарства Степу НААН підсумовують, що сівба високоякісним насінням - це запорука майбутнього великого врожаю.




Повернення до списку



Новини України

Пошук: