27.01.2022
Як і навіщо перевіряють насіння в Інституті сільського господарства Степу НААН
Більшість сільськогосподарських культур вирощуються з насіння. Саме воно є одним із найголовніших аспектів якісного врожаю. Зокрема, над цим працюють фахівці Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, який знаходиться в селі Созонівка Кіровоградської області.
"Не секрет, що Кіровоградщина - це аграрна область і великі надходження в її бюджет дає саме сільське господарство. Отож, не дивно, що в центрі України знаходиться наукова аграрна установа Інститут сільського господарства Степу НААН, яка працює вже 110 років".
Інститут займається селекцією і насінництвом сільськогосподарських культур.
"Вирощуємо ми насіння озимих зернових культур - пшениці, ячменю, вівса, гороху, кукурудзи, соняшнику, сої, коріандру, просо, тощо", - розповідає заступник директора з наукової роботи Віталій Іщенко.
Спеціаліст наголошує на важливості якості насіння, приріст врожаю від цього показника може становити 10-20%.
"Зі слів виробничників, яким би сорт гарним не був, але якість і сортова чистота є найважливішими чинниками у технології вирощування", - додає Віталій Іщенко.
Саме тому науковці закликають обов'язково перевіряти насіння.
"Насіння - це живий організм. Із ним постійно відбуваються фізіологічні процеси, тому його треба перевіряти. Як при купівлі, так і після зберігання перед сівбою", - уточнює завідувачка лабораторії Галина Козелець.
Зокрема, в Інституті визначають масу тисячі насінин. Цей показник потрібен для того, щоб прорахувати скільки їх потрібно на погонний метр, а також скільки кілограм насіння потрібно висіяти на гектар.
Також насіння перевіряється на чистоту та зараження хворобами. Ще важливими аспектами є енергія проростання і схожість насіння.
"Є ще такий показник як сила росту насіння. Якщо енергія проростання і схожість між собою мають відхилення в 1-2%, то це насіння з високою силою росту. На нашому агрономічному слензі: "ми не отримуємо при сівбі рябчика". Це означає, що немає нерівномірних сходжень", - Галина Козелець.
Фахівці Інституту сільського господарства Степу НААН підсумовують, що сівба високоякісним насінням - це запорука майбутнього великого врожаю.
Читайте також: “Програма рибної селекції має бути безперервною і потребує підтримки держави”, - Ігор Грициняк
Пошук:
22.02.2024
НААН пропонує аграріям насіння сортів та гібридів ярих культур для посівної 2024 року
26.01.2024
На Сумщині створили Асоціацію селекціонерів бурої худоби України
22.01.2024
Жінок із Львівщини безкоштовно навчатимуть садівництву та овочівництву в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН
10.01.2024
Науковці НААН розробили препарат від нашестя мишей у бліндажах військових
28.12.2023
Інститут картоплярства НААН та Держпродспоживслужба підписали меморандум про співробітництво
Новини України 1 — 5 з 833
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 5 | Наст. | Кінець