Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Цілюще молоко лебединських корів: Уряду пропонують виділити 150 мільйонів для збереження поголів'я 06.01.2022

Цілюще молоко лебединських корів: Уряду пропонують виділити 150 мільйонів для збереження поголів'я

Збереження генофонду рідкісних тварин є проблемою багатьох країн світу. В Україні розвиток локальних порід має великі перспективи, але потребує державної підтримки. Аби зупинити скорочення тваринництва фахівці Національної академії аграрних наук України та Міністерства аграрної політики та продовольства звернулися до уряду з пропозицією виділити 150 мільйонів гривень для підтримки господарств, що утримують велику рогату худобу, свиней, коней та овець місцевих порід.

В одному з таких господарств розводять особливу породу корів – лебединську. За словами академіка-секретаря відділення зоотехнії НААН Остапа Жукорського, лебединська виведена українськими вченими більше 100 років тому, проте, зараз вона належить до зникаючого виду. Також ці корови є носіями гену А2, що формує специфічні особливості молока, яке можна вживати людям, що мають непереносимість продукту та схильність до алергій.

Розвиток локальних порід має великі перспективи і на місцевому рівні. Наприклад, крафтогового виробництва. Така продукція приваблює туристів та популяризує малих вітчизняних виробників.




Повернення до списку



Новини України

Пошук: