Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Вчені НААН вивели унікальний сорт пшениці 11.11.2021

Вчені НААН вивели унікальний сорт пшениці

У зв’язку зі змінами клімату волинські вчені постійно займаються селекцією та розведенням зернових культур, які будуть витривалими для кліматичних умов в різних регіонах країни.

Про це в ефірі телеканалу Громадського інтерактивного телебачення заступниця директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України Оксана Пузняк.

Досліди проводяться разом із селекціонерами з Миколаївського аграрного університету.

"У зв’язку з тим, що ми помінялися кліматами, - розповідає Оксана Пузняк. - У них мокріше, в нас сухіше - то робимо унікальні сорти. В нас є пшениця "Ніка поліська", яка цьогоріч проходила сортовипробування по всій Україні і показала досить хороші показники".

9b7dee1fb9263b87e50e24734d9d95ba.png

За словами Оксани Пузняк, науковці отримали інформацію, що цей сорт дав гарні врожаї як на заході та в центрі, так і на півдні та сході України. Загалом же, потенціал "Ніки поліської" при хорошій технології і системі удобрення може бути навіть до 10 тон з гектара.

Крім того, волинські вчені мають генетичну колекцію та проводять селекційну роботу по озимому та ярому тритикале. На даний час проходить сортовипробування сорту "Довбушанське" і вже є перші позитивні відгуки про нього.

Нагадаємо, на Херсонщині вирощують екзотичні саджанці дерев.

Читайте також: В Україні розробили власну технологію встановлення протиградової сітки


Повернення до списку



Новини України

Пошук: