Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Науковці НААН: Україна втрачає 215 млрд доларів на рік через сировинну модель експорту зернових 28.10.2021

Науковці НААН: Україна втрачає 215 млрд доларів на рік через сировинну модель експорту зернових

Перше місце в Європі за площею орних земель, третя позиція в світі за кількістю чорнозему (25% світового обсягу) та вигідне географічне розташування - Україна здатна забезпечити потреби в продовольстві для 600 млн. осіб. Однак лише через неефективну експортну модель щороку втрачає понад 200 млрд дол. та 26,5 тисяч потенційних робочих місць. Про це розповів доктор технічних наук, професор, завідувач відділу цукру, цукровмісних продуктів та інгредієнтів Інституту продовольчих ресурсів НААН Любомир Хомічак.

Україна здатна виробляти велику кількість перспективної до експорту продукції, зауважує завідувач відділу цукру, цукровмісних продуктів та інгредієнтів Інституту продовольчих ресурсів НААН Любомир Хомічак. Дослідження показують: існує широкий спектр товарів, на які є високий стійкий зовнішній попит та конкурентні переваги виробництва в Україні. 

"Щорічний врожай України – у середньому 70 млн. тон зернових, з яких більше 50 млн. тон йде на експорт у вигляді сировини", - наголосив Хомічак.

photo 2021 10 27 15 03 10 (3)

Однак, за оцінкою фахівців, у зв’язку з практичною відсутністю агробізнесу із замкнутим циклом виробництва, не завантаженістю і скороченням існуючих виробничих потужностей підприємств харчової і переробної промисловості, ненадходженням податків Україна втрачає можливість додатково працевлаштувати 26,5 тис. людей на рік та отримати понад 214,3 млрд. дол. США ВВП

"Створивши монополізоване інституціональне середовище сільгоспвиробники не переходять самі і не сприяють харчовикам переходити  на виробництво борошна та інших харчових продуктів замкнутого циклу виробництва. Це пояснюється тим, що вони сильно зав’язані на моделях експорту сировини. Їм, наразі простіше зібрати урожай і відправити його на експорт, ніж розбудовувати потужності та інфраструктуру. Крім того, їм буде непросто прийти з конкурентним товаром на зовнішні ринки, де вони раніше продавали переробникам наші зернові", - коментує завідувач відділу цукру, цукровмісних продуктів та інгредієнтів Інституту продовольчих ресурсів НААН.

Він також додав, що скориставшись цим, Туреччина націлила свої потужності на переробку сировини, у першу чергу – з України. На відміну від нашої держави, за останні роки, ця країна стала світовим лідером з експорту борошна. Водночас, українське борошно вже сьогодні можуть купувати Китай, Південно-Східна Азія, Близький Схід і Латинська Америка.    

У рамках розбробки перспективної стратегії розвитку національної продовольчої системи наукові установи НААН приділяють значну увагу дослідженням з переробки рослинницької сировини - їхня частка становить 69% фундаментальних та 25% прикладних досліджень Академії.

"За умови глибинної переробки з 1 тони кукурудзи за розробленою науковцями НААН схемою на вітчизняних підприємствах можна отримати орієнтовний дохід до 9 тис грн., тобто залежно від співвідношення виробленої продукції українські виробники можуть одержати орієнтовно  дохід більший ніж у двічі, у порівнянні з експортом зерна", - зазначив Хомічак.

В свою чергу віцепрезидентка НААН, академік Ануш Балян наголосила, що реалізація таких досліджень може забезпечити перехід вітчизняного виробництва на новітні п'ятий та шостий технологічні цикли. Однак для цього необхідна переорієнтація державної фінансової політики з донорської підтримки окремих установ і проектів НААН на розробку комплексних проектів замкнутого циклу.

За словами Ануш Балян, це дозволить Україні збільшити доходи від нарощення обсягів виробництва агропродукції з доданою вартістю та провести імпортозаміщення у харчовій галузі.

246253747 2111853165638498 3631996877262383837 n

Повернення до списку



Новини України

Пошук: