Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Працівники Інституту ґрунтознавства та агрохімії взяли участь у глобальному симпозіумі з засолених ґрунтів 28.10.2021

Працівники Інституту ґрунтознавства та агрохімії взяли участь у глобальному симпозіумі з засолених ґрунтів

Глобальний симпозіум з засолених ґрунтів (GSAS21) – світова науково-політична подія, відбувся у віртуальному форматі з 20 до 22 жовтня 2021 року.

Симпозіум було проведено під гаслом «Зупинити засолення ґрунту, підвищити його продуктивність!». Його актуальність обумовлено широкою розповсюдженістю у всьому світі засолених ґрунтів, які сьогодні займають близько 10 відсотків площі суші планети та понад 20 відсотків площі посівних угідь. До того ж неоптимальне управління сільськогосподарськими землями дуже часто призводить до вторинного накопичення солей в поверхневому шарі ґрунту і є перепоною для сільськогосподарського виробництва, ризиком для продовольчої безпеки та сталого розвитку людства. Засолення та осолонцювання є одними з найбільших загрозливих глобальних явищ у ґрунтах посушливих і напівпосушливих регіонів світу.

В організації GSAS21 взяли участь Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО), Глобальне ґрунтове партнерство (ГҐП), Міжурядова група експертів з ґрунтів (ITPS), Уряд Республіки Узбекистан, Рада (Інтерфейс) науки та політики Конвенції ООН з боротьби з опустелюванням (SPI-UNCCD), Міжнародний союз ґрунтознавців (IUSS), Міжнародний центр біологічного сільського господарства на засолених землях (ICBA), Міжнародна мережа засолених ґрунтів (INSAS) та Глобальна ініціатива щодо дефіциту води в сільському господарстві (WASAG).  

У перший – політичний день роботи Симпозіуму, на його пленарній частині, яка супроводжувалася синхронним перекладом на шість офіційних мов ООН, з привітаннями учасників виступили:

  • Mr Qu Dongyu, Генеральний директор ФАО;
  • Jamshid Khodjaev, Міністр сільського господарства Узбекистану;
  • Penelope Wensley, Національний захисник (адвокат) ґрунту, Австралія
  • Ibrahim Thiaw, Виконавчий секретар Конвенції ООН з боротьби з опустелюванням (відеозвернення);
  • Aziz Karimov, Голова міжнародного центру біоземлеробства на засолених ґрунтах – ICBA, (регіональний офіс для Центральної  Азії та Південного Кавказу);
  • Laura Bertha Reyes Sánchez, Президент міжнародного союзу грунтознавців – IUSS.
Найцікавішою подією першого дня Симпозіуму була презентація цифрової Глобальної карти засолених ґрунтів ФАО (https://www.fao.org/global-soil-partnership/gssmap ), у створенні якої на волонтерських засадах взяли участь науковці ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського». 

2d9806c429c0e79ff236b4192d9ecdde.png

Найбільша кількість учасників он-лайн заходу GSAS21 під час Пленарного засідання у перший день роботи сягала 1440.

Під час другого та третього днів, на так званих паралельних секціях GSAS21, відповідно до Порядку денного (https://www.fao.org/events/global-symposium-on-salt-affected-soils/en ), було зроблено близько 40 усних доповідей з актуальних проблем сталого ґрунтового менеджменту на засолених землях.  

Зокрема, з доповіддю «Заходи реабілітації засолених ґрунтів та сталого управління їх родючістю в Україні», на паралельній секції 2 «Інтегровані рішення для системи «ґрунт-вода-сільськогосподарська культура» в реабілітації та управлінні засоленими територіями», від України виступила Людмила Воротинцева, доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського».

Від Інституту у роботі симпозіуму також взяли участь Координатор співробітництва України з ГҐП, академік НААН, професор Святослав Балюк, завідувачка лабораторії родючості зрошуваних і солонцевих ґрунтів, кандидат сільськогосподарських наук Марина Захарова, заступник координатора співробітництва України з ГГП, координатор міжнародного співробітництва Аркадій Левін.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: