27.10.2021
Вирощування кунжуту дає неабиякі перспективи для аграріїв
Для переважної більшості українських споживачів кунжут - це насіння, яким присипають випічку та деякі солодощі. Майже дозріле насіння кунжуту. А от працівники Асканійської державної дослідної станції, що в селі Тавричанка на Херсонщині, змогли побачити в цій рослині неабиякі перспективи для аграріїв, пише Голос України.
Дев'ять років тому тут створили першу експериментальну ділянку для вирощування кунжуту площею лише у тридцять квадратних метрів. Однак сьогодні він зростає вже на п'яти гектарах поля. І види на врожай непогані, розповідає заступниця директора дослідної станції Віра Коновалова.
"Вирощування кунжуту має свої особливості та хитрощі. Сіяти його треба не раніше, ніж наприкінці травня - на початку червня, коли температура на ґрунті сягне вісімнадцяти градусів. Інакше продуктивність культурної рослини знизиться. Кунжут стійкий до шкідників та хвороб, але в час дозрівання, яке настає в жовтні, треба не ловити гав - дрібне насіння може буквально здути. У сильний вітер ризикуємо втратити до третини врожаю, а в буревій - до половини", - зазначає Віра Коновалова.
Але чому саме кунжут? Розрахунок простий: щороку в Україну для виготовлення олії та для потреб кондитерської і хлібопекарської промисловості з Казахстану, Індії, Пакистану тощо ввозять понад 20 000 тонн цього насіння. І коштує воно майже 100 000 гривень за тонну. А саме тонну кунжуту з гектара на зрошенні можна отримати в умовах південноукраїнського степу.
"І це було б навіть вигідніше, ніж вирощувати пшеницю, - підрахував головний агроном державного підприємства "Дослідне господарство "Асканійське" Віктор Нижеголенко. - Сімдесят тисяч гривень чистого прибутку з гектара кунжуту - непоганий результат".
Та проблема не в тому, щоб виростити врожай, треба його ще збути вигідно. Аби продавати тим-таки кондитерам за максимальною ціною, насіння кунжуту спершу потрібно очистити від лушпиння. А для цього необхідне спеціальне обладнання, якого Асканійська державна дослідна станція не має. Та орієнтована вона передусім на вирощування якісного насіннєвого матеріалу. І він також має попит: цьогоріч, приміром, фермер з Одещини вже замовив півтонни насіння - вистачить, щоб засіяти кунжутом п'ятдесят гектарів.
До речі, у степу біля села Тавричанка плекають сорт українського кунжуту "Гусар" від Інституту олійних культур (Запоріжжя). Але хочуть створити свій сорт - стійкіший до посухи, температурних коливань та вивітрювання насіння. Однак тутешні селекціонери ще тільки на початку шляху: адже виведення та державна реєстрація нового сорту можуть зайняти п'ять-десять років.
Нагадаємо, селекціонери НААН вивели новий сорт ріпчастої цибулі.
Читайте також: У 2014 році в Пісках я остаточно збагнув, що не покину обраний мною науковий шлях, - Олександр Вінюков
Нагадаємо, селекціонери НААН вивели новий сорт ріпчастої цибулі.
Читайте також: У 2014 році в Пісках я остаточно збагнув, що не покину обраний мною науковий шлях, - Олександр Вінюков
Пошук:
07.08.2023
Вчені НААН назвали перспективні сорти для селекції безнасінного винограду
03.08.2023
Ціни на овочі та фрукти в Україні: прогнози фахівчинь НААН
02.08.2023
Через сім років клімат в Україні зміниться: які дослідження проводять вчені НААН на Одещині
20.07.2023
В Україні є сорти канабісу для медичних цілей, але закон забороняє їх переробляти - селекціонерка НААН
18.07.2023
Ціни на продукти в Україні: експерт НААН розповів, коли чекати підвищення
Новини України 21 — 25 з 833
Початок | Поперед. | 3 4 5 6 7 | Наст. | Кінець