27.10.2021
Вирощування кунжуту дає неабиякі перспективи для аграріїв
Для переважної більшості українських споживачів кунжут - це насіння, яким присипають випічку та деякі солодощі. Майже дозріле насіння кунжуту. А от працівники Асканійської державної дослідної станції, що в селі Тавричанка на Херсонщині, змогли побачити в цій рослині неабиякі перспективи для аграріїв, пише Голос України.
Дев'ять років тому тут створили першу експериментальну ділянку для вирощування кунжуту площею лише у тридцять квадратних метрів. Однак сьогодні він зростає вже на п'яти гектарах поля. І види на врожай непогані, розповідає заступниця директора дослідної станції Віра Коновалова.
"Вирощування кунжуту має свої особливості та хитрощі. Сіяти його треба не раніше, ніж наприкінці травня - на початку червня, коли температура на ґрунті сягне вісімнадцяти градусів. Інакше продуктивність культурної рослини знизиться. Кунжут стійкий до шкідників та хвороб, але в час дозрівання, яке настає в жовтні, треба не ловити гав - дрібне насіння може буквально здути. У сильний вітер ризикуємо втратити до третини врожаю, а в буревій - до половини", - зазначає Віра Коновалова.
Але чому саме кунжут? Розрахунок простий: щороку в Україну для виготовлення олії та для потреб кондитерської і хлібопекарської промисловості з Казахстану, Індії, Пакистану тощо ввозять понад 20 000 тонн цього насіння. І коштує воно майже 100 000 гривень за тонну. А саме тонну кунжуту з гектара на зрошенні можна отримати в умовах південноукраїнського степу.
"І це було б навіть вигідніше, ніж вирощувати пшеницю, - підрахував головний агроном державного підприємства "Дослідне господарство "Асканійське" Віктор Нижеголенко. - Сімдесят тисяч гривень чистого прибутку з гектара кунжуту - непоганий результат".
Та проблема не в тому, щоб виростити врожай, треба його ще збути вигідно. Аби продавати тим-таки кондитерам за максимальною ціною, насіння кунжуту спершу потрібно очистити від лушпиння. А для цього необхідне спеціальне обладнання, якого Асканійська державна дослідна станція не має. Та орієнтована вона передусім на вирощування якісного насіннєвого матеріалу. І він також має попит: цьогоріч, приміром, фермер з Одещини вже замовив півтонни насіння - вистачить, щоб засіяти кунжутом п'ятдесят гектарів.
До речі, у степу біля села Тавричанка плекають сорт українського кунжуту "Гусар" від Інституту олійних культур (Запоріжжя). Але хочуть створити свій сорт - стійкіший до посухи, температурних коливань та вивітрювання насіння. Однак тутешні селекціонери ще тільки на початку шляху: адже виведення та державна реєстрація нового сорту можуть зайняти п'ять-десять років.
Нагадаємо, селекціонери НААН вивели новий сорт ріпчастої цибулі.
Читайте також: У 2014 році в Пісках я остаточно збагнув, що не покину обраний мною науковий шлях, - Олександр Вінюков
Нагадаємо, селекціонери НААН вивели новий сорт ріпчастої цибулі.
Читайте також: У 2014 році в Пісках я остаточно збагнув, що не покину обраний мною науковий шлях, - Олександр Вінюков
Пошук:
22.02.2024
НААН пропонує аграріям насіння сортів та гібридів ярих культур для посівної 2024 року
26.01.2024
На Сумщині створили Асоціацію селекціонерів бурої худоби України
22.01.2024
Жінок із Львівщини безкоштовно навчатимуть садівництву та овочівництву в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН
10.01.2024
Науковці НААН розробили препарат від нашестя мишей у бліндажах військових
28.12.2023
Інститут картоплярства НААН та Держпродспоживслужба підписали меморандум про співробітництво
Новини України 1 — 5 з 833
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 5 | Наст. | Кінець