Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

У Харкові відкрили меморіальну дошку вченому Мойсею Вольфу 20.10.2021

У Харкові відкрили меморіальну дошку вченому Мойсею Вольфу

У Харкові урочисто відкрили меморіальну дошку на честь 140-річчя від дня народження вченого, громадського діяча та організатора сільськогосподарської справи в Україні Мойсея Вольфа.

Відкриття відбулося на території Інституту рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН, де зібралися науковців, співробітників закладу, представники влади та громадськості Харківщини.

img 1996.jpg.3

"Він був найкращим фахівцем і знавцем сільського господарства в Радянському Союзі. Мойсей Вольф став засновником, теоретиком і практиком запровадження плановості для розвитку сільського господарства України. За його участі уперше з’явилася кон’юнктурна сільськогосподарська статистика", - розповів директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН Віктор Вергунов.

img 2018.jpg.5

Під час роботи на дослідній станції у Харкові Мойсей Вольф розробив методику обліку врожаїв за середніми зразками. Науковець першим в Україні застосував математичну теорію імовірності для оцінки результатів польових досліджень У січні 1933 року вченого заарештували за "контрреволюційну діяльність у галузі сільського господарства". Через декілька місяців Мойсея Вольфа розстріляли. Реабілітували науковця лише у 1957 році.

img 2033.jpg.2

"Що цікаво, з ім’ям Мойсея Вольфа також пов’язують запровадження НЕПу в Україні та й ще на півроку раніше, ніж у Росії", - зауважив Віктор Вергунов.

Screenshot 4

Гості заходу також ознайомилися з книжковою виставкою "Життєвий та творчий шлях професора М.М. Вольфа". Окрім того, на засіданні колективу Інституту рослинництва, присвяченому 140-річчю від дня народження вченого, найкращим співробітникам вручили нагороди.


Довідка:

Мойсей Вольф є автором понад 150 праць з питань агрономії, економіки, організації сільського господарства, статистики, методології проведення наукового експерименту і його математичного обґрунтування. На практиці досі застосовується "сніп Вольфа" - стандарт при оцінці врожаю зернових культур в польовому досліді (1908).

img 2008.jpg.3

img 2053.jpg.4

Повернення до списку



Новини України

Пошук: