Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Довкола заповідника "Асканія-Нова" заборонили використовувати хімікати не біологічного походження 18.10.2021

Довкола заповідника "Асканія-Нова" заборонили використовувати хімікати не біологічного походження

У межах 40-кілометрової зони навколо біосферного заповідника "Асканія-Нова" в Херсонській області заборонили застосовувати хімікати не біологічного походження, які використовувалися для боротьби з гризунами.

Таке рішення прийняли за результатами наради Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради, до якого долучилися аграрії, керівництво Херсонської ОДА, облради, прокуратури, поліції, ДСНС, Держпродспоживслужби - загалом 99 підприємств і установ. Про це розповів директор біосферного заповідника "Асканія-Нова" ім. Ф.Е. Фальц-Фейна НААН України Віктор Гавриленко.

  8d7cf3bbb8730bca3847ab532cf35fb4.md.jpg 

Цьому рішенню передувало те, що внаслідок використання препарату для боротьби з гризунами на основі діючої речовини бродіфакум навесні на Херсонщині загинули 2236 птахів, зокрема 850 "червонокнижних" видів. А загалом сума збитків склала близько 10 мільйонів гривень.

Як розповів Віктор Гавриленко, у заповіднику знаходяться 12 тисяч журавлів, водночас харчуватися вони вилітають за його межі у 40-кілометровій зоні. На цій території працюють низка агропідприємств і фермерів. 

"Препарати, представлені родентицидами хімічного походження на основі таких діючих речовин як бродіфакум, бромадіолон і флокумафен, широко застосовуються в Україні. Тому питання їхньої заборони стосується не лише заповідника, а й всієї країни. Під час наради фахівці запропонували внести зміни до державних санітарних правил щодо поводження з пестицидами. Оскільки низка таких препаратів заборонена в Євросоюзі, але дозволені в Україні.

Окрім того, планується затвердити інструктивні документи поводження з хімікатами з рекомендаціями для виробників, які не враховують багато нюансів. Також деякі фермери не дотримуються навіть тих примітивних інструкцій, які вже є. Ми бачимо, що це призводить до шкоди довкіллю і болісної смерті птахів".

  fc0128036fe74e3e62c28af24584c89a.md.jpg

Директор "Асканії-Нової" Віктор Гавриленко додав, що разом із працівниками заповідника контролювати застосування отрутохімікатів будуть керівники громад, поліція, прокуратура та Держпродспоживслужба.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: