Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Академік НААН: Законопроєкт №3012-2 – антиконституційний і загрожує продовольчій безпеці України 08.10.2021

Академік НААН: Законопроєкт №3012-2 – антиконституційний і загрожує продовольчій безпеці України

Земельна реформа чи удар по вітчизняній аграрній науці? У липні минулого року ВР ухвалила в першому читанні скандальний законопроєкт №3012-2 про отримання паїв, однак документ досі не підготовлений до другого читання. Адже має багато вад, які суперечать нормам Конституції та матимуть негативний вплив на розвиток аграрної сфери, вважає академік НААН, професор Леонід Новаковський.
 
«Законопроєкт №3012-2, який був прийнятий у першому читанні 13 липня минулого року, передбачає поділ усіх земель академії та земель інших державних підприємств за формулою 40:40:20. Тобто 40% земель будуть здані в оренду, 40 – поділені між співробітниками Академії й працівниками соціальної сфери, і ще 20 – відійдуть учасникам бойових дій на Сході країни. Тобто, хоча закон формально має назву «Про одержання паїв», власне паїв виходить тільки 20%», – коментує науковець.
 
За його словами, таким чином фактично 80% земель Академії відійдуть стороннім людям, у чому можуть мати певну зацікавленість окремі представники депутатського корпусу й великого бізнесу.  
  
Нагадаємо, за часів Незалежності кількість наукових установ Української академії аграрних наук і їхніх працівників зменшилася майже вдвічі, а площа земель скоротилася з 741 до 465 тис. га. Зменшена й питома вага бюджетного асигнування на наукові дослідження, однак підприємства НААН завдяки власній діяльності щорічно сплачують до бюджету податки і збори.
 
Проаналізувавши положення законопроєкту №3012-2, учені Національної академії аграрних наук України дійшли висновку, що він не узгоджується з вимогами Конституції України у частині забезпечення соціального права на працю 15-тисячного колективу працівників науково-дослідної бази НААН.
 
Крім того, в разі прийняття закону та імплементації його положень земельно-ресурсний банк НААН може значно скоротитися, при тому що наразі для виробництва насіннєвого та садивного матеріалу використовується майже 50% площі орних земель Академії. За розрахунками вчених, за сучасних тенденцій у галузі вартість імпорту насіння може зрости до 1,5 млрд доларів США на рік. 
 
Відтак науковці вимагають виключити із законопроєкту №3012-2 положення щодо приватизації земель наукових установ НААН та зберегти чинні норми законодавства щодо заборони приватизації вказаних земель.
 
«Новий закон може позбавити українців аграрної науки й майбутнього розвитку сільськогосподарської галузі як такої. Цього не можна допустити», – резюмує академік Новаковський.
 
На думку експертів, також доцільно підготувати новий проєкт Закону України про внесення змін до законодавства щодо статусу земель постійного користування, передбачивши, зокрема, можливість передачі їх в оренду.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: