Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

НААН приєднується до перегляду Директиви 2001/18 26.02.2021

НААН приєднується до перегляду Директиви 2001/18


Вручення Нобелівської премії 2020 року з хімії двом жінкам Еммануель Шарпентье і Дженніфер Дудні, які відкрили один з найгостріших інструментів генної технології CRISPR/Cas9, або так звані «генетичні ножиці».

Новий інструмент - точна техніка, яка проста у впровадженні і недорога порівняно з іншими методами редагування геному (ZNF - нуклеази цинкових пальців або TALEN - активатор транскрипції, подібні ефекторні нуклеази).

Цей винахід успішно застосовується в медицині для лікування невиліковних генетичних захворювань (лімфобластний лейкоз), а також забезпечує генетичні рішення щодо здоров’я тварин. Може бути використаний в селекції рослин, що робить їх більш стійкими до біоагресорів або посухи. Крім того, метод генетичних ножиць є значущим для розширення спектру рішень реагування на глобальні зміни клімату.

Наразі, за наявності цієї технології/методу, немає необхідності застосовувати правила ГМО, оскільки багато країн застосовують цю технологію/метод з редагованим геномом: США, Канада, Аргентина, Колумбія, Чилі та Бразилія, Ізраїль, Австралія, Японія.

На зараз Світ має широкий діапазон нових сортів сільськогосподарських культур, стійких до абіотичних і біотичних стресів, із покращеною якістю зерна, що є вкрай актуальним в умовах зміни клімату та зростання народонаселення на планеті. Це є підтвердженням того, що класичні методи поліпшення сільськогосподарських рослин та класичні технологічні заходи не в змозі забезпечити достатню врожайність і якість врожаю в нових кліматичних та господарських умовах. Такий підхід надасть державам інструменти інновацій, необхідні для захисту інтересів країн.

Але за Рішенням Суду Європейського Союзу від 25 липня 2018 року (CJEU) всі культивовані сорти, отримані в результаті генетичної модифікації, є загрозою використання ГМО в Європейському Союзі. Тільки великі міжнародні конгломерати, які мають достатню фінансову базу, можуть відповідати цим нормативним вимогам. Отже, існує нагальна потреба переглянути європейські норми щодо ГМО на основі Директиви 2001/18 / ЄС та пов'язаних з нею текстів.

 

Така ситуація з редагування геному в Європі викликає велике занепокоєння. Понад 80% патентів, поданих на техніку CRISPR-Cas, є американськими чи китайськими та менше 10% - європейськими. Це катастрофічна ситуація, і, якщо вона збережеться, то це призведе до різкого зниження глобальної конкурентоспроможності та втрати незалежності ЄС в агропродовольчій галузі.

 

Сьогодні очевидно, що Європейський Союз не може обійтися без генної інженерії, і що європейські норми повинні враховувати нові наукові досягнення в терапевтичних областях людини, які є загальновизнаними, а також, з точки зору здоров'я тварин або рослин у контексті СТІЙКЕ СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО.
 
Щодо Національної академії аграрних наук України, - вчені підтримують ініціативу міжнародних організацій про всебічний аналіз, тестування і контроль створеного наукового «продукту», щодо аналізу та контролю методів і технологій створення «продукту», - вони повинні стосуватися лише екологічних та інших побічних ризиків технологій, а не наукових принципів створення «продукту». 

 
 

*Відповідно до Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» в Україні дозволені дослідження генетично-модифікованих організмів, за умови оцінювання кінцевого продукту, а не способу його виробництва.

 

Таким чином, - Академія приєднується до перегляду Директиви 2001/18 та внесення змін до чинного законодавства щодо оцінки кінцевого продукту, а не технології/методу отримання продукту, «щоб безпека була гарантована без втрати цінних переваг нових технологій/методів».

 

Повернення до списку



Новини України

Пошук: