Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

На сьогодні важливим є питання підготовки ґрунту під майбутній урожай – важливі поради науковців НААН 27.07.2020

На сьогодні важливим є питання підготовки ґрунту під майбутній урожай – важливі поради науковців НААН


На сьогодні важливим є питання підготовки ґрунту під майбутній урожай, найголовніше це збереження наявної вологи та накопичення майбутньої. Так, за багаторічними даними, кількість опадів, ймовірних у третій декаді липня та в серпні становить біля 100 мм. Якщо цю кількість зберегти від непродуктивних втрат, то створиться сприятлива ситуація для отримання своєчасних сходів, передусім – ріпаку озимого.

Звертаємо увагу виробничників на те, що рослинні рештки мають бути максимально використані на потреби ґрунту з метою запобігання подальшого зменшення вмісту гумусу. Загортання післяжнивних решток і соломи зернових з додаванням компенсаційної дози азоту забезпечує:  посилення біологічної і ферментативної активності; збагачення ґрунту амінокислотами, вітамінами та іншими біологічно активними речовинами; поліпшення аерації та поживного режиму ґрунту; збільшення кількості целюлозо-розкладаючої мікрофлори; поліпшення структури ґрунту.

Вважаємо неприпустимим спалювання соломи та стерні, яке, на превеликий  жаль, ще має місце в окремих господарствах. Спалювання соломи приносить таку шкоду як підвищення температури на поверхні ґрунту до 360 0С, на глибині 5 см ‒ 50 0С; вигорання гумусу; інтенсивне висушування ґрунту на глибині до 10 см; загибель типових мікроорганізмів; зменшення водопроникності ґрунту.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: