Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Черешня селекції Інституту садівництва НААН – переваги над сортами, створеними за закордонними технологіями, очевидні 22.07.2020

Черешня селекції Інституту садівництва НААН – переваги над сортами, створеними за закордонними технологіями, очевидні


Кіщак Олена Анатоліївна, завідувачка Відділом технології вирощування плодових і ягідних культур, доктор сільськогосподарських наук Інституту садівництва НААН

До 90-річниці Інституту ми прийшли з вагомими здобутками, зокрема, по кісточкових культурах. Першими у країнах СНГ розробили типи насаджень для кісточкових культур на різних за силою росту підщепах. У нас у селекційно-технологічному підрозділі вперше проведена оцінка сорто- підщепних комбінувань, визначені найкращі сорти для створення інтенсивних насаджень. Провели дослідження і довели, що в умовах зміни клімату наша зона найбільш сприятлива для вирощування черешні. Показовою стала весна цього року з сильними приморозками. Урожай отримали саме від наших вітчизняних сортів.

Усього у світі нараховується 2 тисячі сортів черешні, з яких за останні 30 років створено  500, і 300 з них – нашими вітчизняними селекціонерами. За цим показником Україна займає 1 місце, і знаходиться попереду таких розвинутих країн, як США, Німеччина, Італія. Тобто ми маємо повну технологічну незалежність саме завдяки унікальним наробкам і напрацюванням Інституту садівництва і його мережі і можемо забезпечувати високотоварною черешнею нашу країну і направляти її на експорт.

Сорт «Аннушка» (Бахмутська дослідна станція. Автор Л.І. Тараненко), «Талісман», «Любава», «Красноплідна»… Унікальні підчепи для створення інтенсивних насаджень. Виробничники звертаються до нас, бо наші сорти показали себе на самому високому рівні.

Примножуємо здобутки інституту, продовжуємо славні традиції наших вчених-селекціонерів. Можемо багато чого досягти  і зробити вагомий внесок у розвиток черешневого бізнесу.

Порівняльна оцінка кращих типів вітчизняних насаджень і створених за закордонними технологіями доводить високу товарність і конкурентоспроможність саме наших сортів – і  за масою плодів (11,5-12 грамів), і за урожайністю – 18 тон з га.

Насадження німецького сорту «Регіна» на карликовій підщепі 2013 року. Цей сорт забезпечує найнижчу врожайність – 2-2,5 кг з дерева і є менш продуктивним, ніж сорти вітчизняної селекції. Менша плодова маса. У наших дослідженнях за останні 3 роки плодоношення урожайність саме цього сорту не перевищувала 2,5 кг з дерева. Для порівняння візьмемо сорт нашої селекції «Етіка». Середня маса плодів сягає 11 – 11,5 грамів  і набагато більше навантаження плодів на дереві.

Ми створюємо рівні умови для сортів вітчизняної і закордонної селекції, щоб фермери самостійно могли оцінити їх врожайність.

Результати  досліджень переконують, що для кожної зони  треба добирати адаптивний асортимент, екологічно пристосовані сорти. І сорти нашої селекції найбільше підходять для нашої місцевості.

Детальніше - у відео


Повернення до списку



Новини України

Пошук: