Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Науковці Інституту садівництва НААН презентують нові сорти груш власної селекції 14.07.2020

Науковці Інституту садівництва НААН презентують нові сорти груш власної селекції


ІС НААН – головна науково-дослідна установа галузі садівництва в Україні, яка спеціалізується на створенні нових сортів плодових і ягідних культур; удосконаленні технологій вирощування безвірусного садивного матеріалу, плодів і ягід; розробці технічних засобів по догляду за садами, ягідниками та розсадниками; створенні нових, екологічно безпечних малоенергоємних технологій тривалого зберігання плодів, сучасних технологій і рецептур продуктів оздоровчого призначення підвищеної біологічної цінності на базі лише натуральних, екологічно чистих компонентів тощо.

Завідувачка лабораторією селекції та технології вирощування плодових культур Інституту садівництва НААН України, кандидат сільськогосподарських наук Юлія Ходаківська розповідає про селекцію та нові сорти груш.

Осінній сорт груші  «Вижниця». Авторами є знамениті селекціонери В.П. Копань, К.М. Копань. Сорт дуже популярний, бо має високі смакові якості, стійкий до парші. Дерево швидкоросле. Плоди зберігаються в холодильнику до грудня. Серед переваг  – висока стабільна врожайність, сорт сумісний з айвою.

«Вересневе диво». Автор Матвієнко М.В. Смачні плоди раннього осіннього строку достигання. Досить висока врожайність 45-50 тон з га, врожай щороку. Сорт стійкий до основних хвороб груші.

«Китайський ліхтарик». Залучені сорти, які мають природну генетичну стійкість не тільки до грибкових хвороб, але і до бактеріозів, яку мають лише східноазіатські сорти. Зимового строку достигання. Зберігається у холодильнику до січня-лютого місця. Має хрустку м’якоть плоду. Дуже перспективний сорт з високою урожайністю. Проходить зараз кваліфікаційну експертизу, буде у цьому році занесений до Державного реєстру сортів України.

Снимок.JPG

Якщо Ви цікавитеся питаннями садівництва, звертайтеся до спеціалістів ІС НААН 

 

 


Повернення до списку



Новини України

Пошук: