Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

17.12.2019

15 грудня 2019 року Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук зустрівся з президентом НААН академіком НААН Ярославом Гадзалом

Президент Національної академії аграрних наук України (НААН) поінформував Прем’єр-міністра України про результати діяльності, Академії за останні роки, які характеризуються не тільки науковими здобутками, а і  поверненням у власність держави великої кількості майна і землі, які раніше були відчужені у незаконній спосіб, для чого президія ініціювали низку заходів, зокрема і судових звернень, з метою захисту земель та майна НААН, які на той час вже захопили бізнесові структури і управління господарствами взяли під свій контроль. Зокрема, судовими рішеннями були повернуті Академії: будівля Президії НААН в місті Києві по вулиці Михайла Омеляновича-Павленка, 9 і 26 дослідних господарств з 111-ю тисячами гектарів землі, які в незаконний спосіб були відчужені.
Стосовно наукових здобутків Академії, було зазначено, що вчені НААН упродовж усіх років незалежності України своєю наполегливою працею забезпечують науковий супровід розвитку вітчизняного агропромислового комплексу, створюючи необхідні наукові інновації за напрямами: землеробство, меліорація, рослинництво, зоотехнія, ветеринарна медицина, продовольчі ресурси, агроінженерія, генетика, біотехнологія, фізіологія, біохімія, агроекологія, аграрна економіка та іншими.
Тільки за останні три роки до державного реєстру занесено більше 500 сортів і гібридів із високим рівнем продуктивності та стійкості до шкідників і хвороб та адаптовані до грунтово-кліматичних умов вирощування. У 2018 році наукові установи та підприємства НААН до державного бюджету сплатили податків та зборів більше                        1 млрд грн, що майже у 4 рази перевищує фінансування наукових досліджень Академії з державного бюджету на поточний рік. З кожного гектара земель установи НААН сплачують державі понад 600 грн більше, ніж в середньому у державі сплачується із 32,5 млн. га ріллі, що є в обробітку.
Також президент НААН поінформував Прем’єр-міністра України про заходи з реформування, які Академія, як самоврядна державна наукова організація, здійснює згідно з Концепцією реформування аграрної науки, схваленої Загальними зборами НААН у 2016 році.
В цілому Прем’єр-міністр України позитивно оцінивши наукові здобутки НААН вказав на необхідність прискорення реформування аграрної науки, покращення ефективності роботи наукових установ та передачі на роздержавлення об’єктів, що незадіяні в науковій сфері та неефективно діючих дослідних господарств, а також побажав подальших творчих успіхів та підтримці процесів реформування розвитку аграрної науки.

Прес-центр НААН

Повернення до списку



Новини України

Пошук: