Скотарство втратило зростаючу динаміку доходності у 2018 році – Інститут аграрної економіки
Рентабельність виробництва молока у сільськогосподарських підприємствах у 2018 році зменшилась до 16,1% з рекордного за останні 25 років рівня 2017 року у 26,5%, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо рівня рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах.
При цьому виробництво м’яса великої рогатої худоби знову стало збитковим (мінус 7,7%), тоді як у 2017 році вперше з 1994 року було рентабельним на рівні 3,4%. Проте молоко, як і у 2016-2017 роках, залишилось найбільш рентабельною продукцією у тваринництві, зазначив науковець.
За його словами, після різкого обвалу рівня рентабельності виробництва яєць: у 2016 році він склав 0,5%, а у 2017 році – мінус 9,0% проти рекордного за останні 26 років рівня 60,9% у 2015 році, – торік воно знову стало прибутковим. Рівень рентабельності виробництва цієї продукції склав 5,4%.
Рентабельним залишилося і виробництво м’яса птиці – реалізація на переробку без врахування передачі на переробку на власних потужностях, однак рівень рентабельності знизився до 5,7% з 7,0% у 2017 році.
Єдиним видом тваринницької продукції, рентабельність якого зросла, стало виробництво м’яса свиней. Торік рівень його рентабельності склав 6,9% проти 3,5% у 2017 році.
Традиційно збитковим стало виробництво продукції вівчарства та козівництва, хоча рівень збитковості м’яса овець та кіз зменшився до -16,6% з -39,6% у 2017 році. Рівень збитковості виробництва вовни майже не змінився і склав мінус 69,5%.
Таким чином, у 2018 році не вдалося закріпити позитивну тенденцію 2017 року щодо зростання рівня рентабельності виробництва молочного і м’ясного скотарства та м’яса птиці у сільськогосподарських підприємствах. Проте знову стало прибутковим виробництво яєць, а рентабельність виробництва м’яса свиней навіть збільшилась, підсумував Юрій Лупенко.
Пошук:
11.08.2020
Зміни до Податкового кодексу: до чого готуватися аграріям
05.08.2020
Українське м’ясо птиці має великі перспективи на світовому ринку
03.08.2020
Процедура імпорту харчових продуктів спроститься
29.07.2020
Сорт озимої пшениці "Берегиня" селекціії Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН внесено до «Книги рекордів України»
27.07.2020
Урожай 2020 – поточні показники по Україні за даними Мінекономрозвитку
Новини України 361 — 365 з 833
Початок | Поперед. | 71 72 73 74 75 | Наст. | Кінець