Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

05.08.2019

Характерною рисою І півріччя 2019 року стало збільшення обсягів експорту вітчизняних продуктів харчування до всіх регіонів, крім країн СНД – Інститут аграрної економіки

За даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2019 року збільшився майже на 20% проти минулорічних показників за відповідний період і склав 10,3 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами шести місяців 2019 року становить майже 42%.

Основними ринками збуту вітчизняної агропродукції залишаються чотири регіони – країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД. У І півріччі 2019 року їх сумарна частка склала понад 97% вартості українського експорту сільгосппродукції, поінформував експерт.

За його словами, характерною рисою січня-червня 2019 року стало збільшення обсягів зарубіжних поставок вітчизняних продуктів харчування до країн ЄС, Азії та Африки – на фоні незначного зменшення експорту до країн СНД.

Позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції вже кілька років поспіль утримують азійські країни, які за І півріччя 2019 року закупили українського продовольства майже на 4,3 млрд дол. США, майже на 15% перевищивши минулорічний показник, зазначив вчений. Частка Азії за цей період склала 41,9% від загального експорту аграрної продукції.

Вже традиційно близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції, а саме 33%, – припадає на країни Європейського Союзу. За січень-червень 2019 року вони закупили українського продовольства на 3,4 млрд дол. США (+28,7%), тоді як торік вартість поставок до цього регіону склала лише 2,6 млрд дол. США.

Майже на 25% проти відповідного періоду минулого року збільшилися обсяги експорту до країн Африки і становили близько 1,6 млрд дол. США. Частка цього регіону склала 15,4% від загального експорту аграрної продукції з України.

При цьому після незначного пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, яке намітилося 2017 року і зберігалося торік, спостерігається незначний спад. Країни цього регіону за січень-червень 2019 року імпортували українського продовольства на 0,7 млрд дол. США, що склало 7% від загального експорту аграрної продукції.

За результатами І півріччя 2019 року рейтинг країн – імпортерів вітчизняної агропродукції очолив Китай, який торік за перші шість місяців посідав третє місце. Цього року ця країна закупила українського продовольства на 923 млн дол. США.

Друге місце утримує Єгипет, який придбав вітчизняних харчів на 837 млн дол. США.

Індія, яка традиційно лідирує у топ-10, імпортувала з України сільгосппродукції на 814 млн дол. США і, за результатами шести місяців цього року, перемістилася на третє місце.

Значну виручку українські експортери отримали також з Туреччини (787 млн дол. США), Нідерландів (732 млн дол. США), Іспанії (572 млн дол. США), Італії (380 млн дол. США), Польщі (353 млн дол. США), Білорусі (320 млн дол. США) та Німеччини (291 млн дол. США).

Ці 10 країн забезпечили Україні понад 58% доходів від зарубіжних поставок продукції агропромислового комплексу у І півріччі 2019 року.

Визначальними товарами для українського експорту залишились зернові, олія та олійні культури, залишки і відходи, а також м’ясні продукти. Сумарно вони забезпечили понад 84% виручки від продажу вітчизняного агропродовольства на ринки країн світу. Крім того, у І півріччі 2019 року відбулось збільшення експорту цих груп продуктів у натуральному виразі відносно минулого року, підсумував Микола Пугачов.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: