Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

25.03.2019

НААН: В Україні спостерігаються сприятливі метеорологічні умови для вегетації озимини

У другій декаді березня на території Україні спостерігаються дуже сприятливі агрометеорологічні умови для початку відновлення вегетації озимини.
Середня температура повітря була на 1-8 0С вище норми і знаходилася в межах 2,2-8,2 0С тепла. Унаслідок переходу середньодобової температури через +5 0С озимі зернові культури відновили весняну вегетацію 8-10 березня, що характеризується як ранній строк її відновлення.
Незначні опади у вигляді дощу відмічалися майже на всій території країни, їх сума за декаду не перевищила 1-11 мм. Проте запаси продуктивної вологи в орному та метровому шарах грунту під озимими культурами були достатніми та оптимальними. Станом на 9 березня, в Одеській, Дніпропетровській, Рівненській, на більшості площ Херсонської та Миколаївської, частині площ Київської та Запорізької областей зволоження орного шару під озимими було оптимальним — 21-40 мм.
Поступове підвищення температури повітря на початку весняної вегетації є сприятливим фактором початкового росту рослин озимини. Серед факторів ризику — тривала відсутність продуктивних опадів та сильні вітри, які спостерігаються протягом останніх двох тижнів. «Вони можуть призвести до швидкого висихання верхніх шарів грунту, в яких розміщена основна коренева система рослин. У цих умовах особливо будуть страждати слаборозвинені посіви. Тому, зараз необхідно провести весняне обстеження посівів, своєчасно провести підживлення їх, а також здійснити механічний обробіток на полях з фізично стиглим грунтом та розпочати сівбу ранніх ярих культур», — рекомендують науковці.
Особливу увагу також слід приділити густоті і фазі розвитку рослин, ураженню хворобами та запланувати заходи з догляду за посівами. На даний час посіви озимих зернових находяться переважно у доброму та задовільному стані. За даними Інституту землеробства НААН, рослини пшениці озимої перебувають у кінці ІІ на початку III етапу органогенезу, тритикале озимого — на початку IІІ етапу, жита озимого — у кінці ІІІ на початку IV етапу органогенезу.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: