Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Весняно-польові роботи тривають, стан озимини покращується, — НААН 18.03.2019

Весняно-польові роботи тривають, стан озимини покращується, — НААН

На більшості території України спостерігаються сприятливі умови для сільськогосподарських культур. Про це повідомляє Національна академія аграрних наук.

У першій декаді березня спостерігалася аномально тепла погода: середньодобова температура повітря знаходилася у межах від 1 до 11,2 0С тепла та перевищувала норму на 1-10 0С. Опади різної інтенсивності спостерігалися майже на всій території країни та сформували достатні запаси продуктивної вологи у метровому  шарі грунту. Внаслідок цих факторів озимі зернові культури відновили вегетацію майже на півтора-два тижні раніше середніх багаторічних строків. Раннє відновлення вегетації завжди позитивно позначається на рості і розвитку рослин. «За останній тиждень стан озимих культур дещо покращився.  Збільшилась кількість посівів з добрим і задовільним станом та зменшилась зі слабким. Так, станом на 14 березня, добрі та задовільні посіви від загальної кількості посівних площ становлять 89,3%, а слабкі і зріджені посіви лише 10,7%», —  передає академія.

За даними Мінагрополітики, майже на всій території країни розпочато весняно-польові роботи. Найбільше ранніх зернових культур посіяно у Херсонській області  (51% від запланованих площ), Миколаївській (50%), Чернівецькій (47%), Хмельницькій (38%), Одеській (32%). Розпочато сівбу в Івано-Франківській області (31%), Запорізькій (28%), Тернопільській (20%), Донецькій (16%), Дніпропетровській (11%), Рівненській (7%). Решта областей ще не розпочали посівну компанію.

У цілому в Україні вже посіяно: пшениці ярої 16,1 тис. га (9% запланованих площ), ячменю ярого — 265 тис. га (17%), вівса —  8,7 тис. га (5%), гороху — 79,8 тис. га (23%).

Підживлення озимини станом на 15 березня проведено на площі 5934,2 тис. га або 78% до прогнозу. У зоні Степу підживлено 82%, Лісостепу — 71%, на Поліссі — 77% площ. Завершено підживлення у Тернопільській та Хмельницькій областях.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: