Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

07.02.2019

Михайло Гладій: Держава потребує оновленої аграрної політики

Вирішення сучасних проблем аграрної сфери і науки, зокрема, неможливе без суттєвої модернізації державної аграрної політики. Таку думку висловив Перший віце-президент Національної академії аграрних наук України Михайло Гладій.

Як відомо, раніше аграрну політику визначав закон, який припинив дію ще у 2015 році. Отже сьогодні необхідно конкретизувати й законодавчо закріпити сучасні пріоритети, визначити мету політики і шляхи її досягнення, застосувати чіткі заборони, обмеження, стимули та інші базові правила функціонування аграрної сфери. «При цьому, безумовно, необхідно чітко конкретизувати завдання і пріоритети наукових досліджень, з одночасним створенням сприятливих умов для розвитку аграрної науки, як важливої інституційної складової державної аграрної політики. Це об’єктивно взаємопов’язані і нерозривні питання, які є ланками одного ланцюга», — заявив Михайло Гладій.

На його думку, такий підхід не лише структурує та встановить єдині для всіх пріоритети, але й усуне численні протиріччя у законодавстві, які наразі є суттєвою перешкодою для розвитку аграрної науки. Наприклад, стаття 60 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» з метою комерціалізації діяльності дозволяє науковим установам виступати засновниками господарських товариств, але виключно інтелектуальною власністю. Разом з тим, така інтелектуальна власність не визначена і не включена до майнових прав  наукових установ. Ще один приклад — визначення галузевих академій одночасно самоврядними, державними, неприбутковими та бюджетними установами. На думку Першого віце-президента НААН, ці суперечності «консервують» ініціативу і підприємливість, що нелогічно і шкідливо в умовах дефіциту бюджетної підтримки.

«Особливо це стосується НААН, де поряд із науковими установами ще збереглася потужна науково-експериментальна база, яка тісно пов'язана із дослідами, вирощуванням і поширенням прогресивних сортів рослин та порід тварин, що бажано розвивати, на бізнесових засадах», — наголосив Михайло Гладій.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: